Picture Background

Saturday, October 11, 2014

Mariana Mihut


In clipa in care incepe lucrul la un nou personaj, Mariana se comporta ca o tinerica, ca o incepatoare, ca o fetita nebunatica aflata la varsta dragostei dintai. Este printre cele mai deschise suflete si inimi pe care le-am intalnit, este unul dintre cei mai fragili oameni pe care i-am cunoscut. Imensul ei profesionalism nu o lasa sa lucreze cu sange rece.
Inima ei e deschisa catre cei ce o inconjoara. Nu poate sta indiferenta in fata delasarii, a lucrului de mantuiala, iar cei ce nu isi vad de treaba devin inamicii ei cei mai mari. Rutina sau dezordinea de pe scena se metamorfozeaza in chip miraculos cand Mariana lucreaza. Repetitiile trebuie sa inceapa la timp, tehnicienii trebuie sa invete care le sunt sarcinile, costumele trebuie sa fie curate si pregatite inaintea fiecarei repetitii, fiecare obiect trebuie sa se gaseasca acolo unde ii e locul. Altfel spus, Teatrul trebuie sa fie locul in care se zamisleste Arta. In timpul lucrului, Mariana e tensionata, e asemenea unui foc viu, e ca o flacara. E foarte sensibila si stie ca unui regizor ii sunt necesare dragoste si intelegere, ca trebuie ajutat cu iubire si grija, asa cum parintii isi ajuta copilul vulnerabil atunci cand acesta se afla in fata primei lui iubiri.


Cel mai important lucru pe care l-am aflat de la Mariana e ca orice, pe scena sau in viata, se face cu dragoste. Cu dragoste pentru oameni, cu dragoste pentru arta, cu dragoste pentru familie. Ea insasi are nevoie de dragoste pe care stie sa o dea inapoi cu multa, cu imensa generozitate. Dragostea pe care ea o cere nu are insa nimic dulceag, nu ii plac ingaduinta fara rost, placerile sau laudele marunte, sarace, fara obiect. Respinge indulgenta. Mariana cere cinste, onestitate, munca sustinuta, Mariana respinge minciuna si linguseala. Iti cere un efort uman si artistic constant. In schimb primesti de la ea un cadou magnific – se dezvaluie ca o mare actrita care e capabila de creatii uriase ce rezista la testul trecerii timpului, ti se arata drept o mare prietena mereu pregatita sa iti sara in ajutor, ca o mare profesoara care stie sa iti arate ce cale trebuie sa alegi in viata. Sunt fericit sa spun ca am intalnit o astfel de mare actrita, prietena si profesoara.

Yuriy Kordonskiy


Sursa:
Mircea Morariu
"Cu si despre Mariana Mihut"


No comments: