Picture Background

Tuesday, January 13, 2015

"Livada cu visini" de A. P. Cehov

Gina Patrichi

Ne aflam in Crimeea, la Yalta. O casa alba de vacanta, intr-o gradina plina de plante, flori si animale. Casa de vacanta pe care Cehov a construit-o spre finalul vietii. „...a fost, probabil, cladirea cea mai originala din Yalta. Totul era alb, curat, simplu", spunea scriitorul Aleksandr Kuprin.
Cehov s-a mutat aici in anul 1898, dupa ce a fost diagnosticat cu tuberculoza. Un loc in care oamenii vremii veneau pentru a-si cauta linistea si vindecarea. Este locul in care dramaturgul scrie „Livada cu visini". Locul in care omul Cehov a plantat mure, ciresi, piersici, salcami si mesteceni, in timp ce dramaturgul Cehov descrie topoarele care omoara livada din piesa. Locul in care povesteste sfarsitul unei lumi, fara sa stie ca, acolo, la Yalta, in 1945, Stalin, Churchill si Roosevelt vor imparti lumea.
Apropiatii casei: Alexander Kuprin, Maxim Gorki, Stanislavski, Rahmaninov, Saliapin...  O lume, nu-i asa?
Premiera spectacolului are loc cu foarte putina vreme inainte de moartea lui Cehov, in 17 ianuarie 1904. Regia: un „apropiat" al celor care studiaza teatrul – Constantin Stanislavski.
„Livada..." a vazut multe montari de-a lungul vremii. Regizori faimosi sau studenti, actori uriasi sau debutanti emotionati, si doua constante: este o comedie, o farsa, asa cum si-a imaginat Cehov, sau este o drama, asa cum a montat din capul locului Stanislavski?
A doua provocare eterna: cum imaginam livada? Cum arata ea? Cat de mari sunt copacii, cat de batrani, cat de multi, cat de drepti, ce culoare au florile, ce culoare ar putea avea fructele? Iarasi un etern izvor de imaginatie pentru fiecare dintre regizori.
(…) varianta lui Cornel Todea, o montare din 1975. In distributie: Gina Patrichi, Fory Etterle, George Constantin ...  O lume, nu-i asa?
Gina Patrichi s-a nascut in 8 martie 1936, la Bucuresti. Tot in martie, 18, acum 20 de ani, a incetat din viata. In 31 ianuarie 1994, Gina Patrichi a primit din partea UNITER premiul de excelenta. Surpriza nu a fost premiul in sine, ci prezenta la Gala a regizorului Richard Eyre, Sir Richard Charles Hastings Eyre, directorul Teatrului National din Londra.
Coplesita de emotii si de boala care avea sa o infranga peste putine zile, Gina Patrichi spunea „Ma pregatisem sa ne amintim impreuna de un poem de Shakespeare, dar nu mai pot si am sa va spun doar ceva din monologul lui Prospero - Noi suntem din plamada din care sunt facute visele, iar scurta noastra viata o intregeste un somn." (Prospero, Furtuna, Shakespeare)
Daca sunteti parte a generatiei care a avut sansa de a o vedea pe Gina Patrichi pe scena, cuvintele sunt de prisos. Daca nu, priviti cu atentie ochii halucinanti, ascultati glasul inconfundabil, lasati-va sedusi de forta incredibila prin care stapanea spatiul.
(Andra Gavril)

Sursa text: aici

LIVADA CU VISINI de A.P.Cehov
Regia: Cornel Todea – 1975
Traducerea Moni Gheleter si R. Teculescu
Adaptarea TV Cornel Todea si Florin Gabrea



No comments: