Picture Background

Tuesday, January 27, 2015

Silvia Popovici si Florin Piersic in "Orfeu in infern" - Stagiunea 1961 - 1962



Silvia Popovici si Florin Piersic in 
"Orfeu in infern" de Tennessee Williams
Regia Mony Ghelerter
Teatrul National Bucuresti 
Stagiunea 1961 - 1962

"In anii ’60, pe scena actualului Odeon, la Teatrul National "I.L.Caragiale", condus pe atunci de scriitorul Zaharia Stancu, a avut loc un spectacol-eve­ni­ment care a tulburat societatea bucuresteana, facand-o sa inoate in senzualitate. Piesa se numea "Orfeu in Infern" de Tennessee Williams, de care eu am ramas vesnic indragostita.


Actorii erau Florin Piersic, Irina Rachiteanu si Silvia Popovici. In aceasta piesa, in plin spectacol, actorul Aurel Munteanu a murit pe scena. Asa era momentul in scena, asa a fost in viata. A murit in rol, in Jake Torrance. Piesa era fierbinte, uluitoare, opera in spiritualitatea omului obisnuit in raport cu ordinea morala generala.

Piesa era o alarma, o chemare la ordinea spirituala intr-o scriitura foarte nervoasa. Florin Piersic juca un barbat tanar de o frumusete salbatica, putin excentric, cu haina lui de piele de sarpe si are in mana o chitara. Totul se petrece in anotimpul ploilor, si Lady se-ndragosteste de EL, de VAL XAVIER, de Florin Piersic. Dar parca numai ea?

Tennessee Williams descrie cu mult talent o lume a infernului, unde totul se cumpara, se vinde, se maculeaza, si unde dragostea nu poate fi decat tragica.

Irina Rachiteanu ne tulbura pe noi, adolescente, cu o interpretare plina de neliniste si pasiune. Era ca o flacara. Era patimasa, era o noua Euridice, era patetica. Pur si simplu intr-o lume stramba alege moartea. Toti la varsta aceea tanara am fost marcati de interpretarea ei; in tot ce am jucat de atunci, un gand pleca si spre acest spectacol care ne-a ravasit.

Florin Piersic a ramas de atunci vedeta cu o aurita coroana a junilor primi, a fost acela care a devenit un premiu pentru fiecare actrita de orice varsta, sa ajunga sa joace impreuna pe scena."

Rodica Mandache

Sursa Foto:
Simion Alterescu
"Actorul si varstele teatrului romanesc"

Sursa text: aici

No comments: