Picture Background

Wednesday, March 11, 2015

Matei Gheorghiu


Societar de Onoare al Teatrului National „I.L. Caragiale“, dupa o activitate de peste cinci decenii in acelasi teatru. Nascut la 5 februarie 1926, Matei Gheorghiu a absolvit cursurile de arta dramatica fiind elev al marii actrite Marioara Voiculescu, afirmindu-se apoi, in zecile de roluri jucate, din dramaturgia nationala si universala, prin sensibilitate, eleganta tinutei si dramatismul sublimat in emotie, de la "Citadela sfarimata" de Horia Lovinescu (Petru) la "Numele Tratndafirului" de Umberto Eco, de la "Moartea unui artist" la "Livada de visini", "Trilogia antica", "Amantii insingerati" si multe altele.
Prin disparitia lui Matei Gheorghiu (29 ianuarie 2003), teatrul romanesc sufera o grea pierdere.


Sursa text: aici


4 comments:

  1. Această rubrică are meritul de-a scoate din uitare mulți actori buni. Bravo!

    ReplyDelete
  2. Respect si admiratie pt marii si dragii nostri actori romani! ✔👍💕🌹Amintiri... Nostalgie!....🌹👏👏 Un timp de aur in care acesti actori au avut sansa sa se manifeste si sa ne bucure! Un timp in care acesti actori erau valorizati si iubiti!

    ReplyDelete
  3. Extraordinar rol in "Citadela sfaramata" de Horia Lovinescu. Petru, entuziastul tanar care si-a luat cu brio examenul de bacalaureat, dupa tragicul Razboi orbul Petru care descopera iubirea alaturi de Caterina. Un rol complex, ce releva transformarea omului sub vremuri. Este greu sa te inalti. Dar cand gasesti sufletul-pereche, tot ce este mai frumos tasneste ca un izvor de apa vie.

    ReplyDelete