Picture Background

Friday, April 24, 2015

Va mai amintiti de...

Cik Damadian

Cik Damadian

Un personaj inalt, suplu, cu nasul coroiat traversa peisajul artelor plastice  bucurestene in cea de a doua jumatate a secolului XX.  

Vazut de Corneliu Baba
De o perfecta eleganta si cu politetea si afabilitatea altei vremi, putea fi intalnit in galerii, in muzee, la concerte si, in general, oriunde se intampla ceva. Il vedeam aparand adesea la Muzeul National de Arta, unde, de altfel, sotia, Liza, era muzeograf.

Era caricaturistul Cik Damadian. Hacik Damadian se nascuse in 1919, la Constanta, intr-o familie de armeni. Urmase cursurile liceale la Colegiul armenesc din Venetia, apoi, studiase grafica si sculptura la Scoala de Belle Arte din Roma. A revenit in tara la  inceputul celui de al Doilea Razboi Mondial si s-a remarcat rapid prin linia incisiva a desenului sau, prin umorul sensibil al abordarii modelelor.
In 1947, juriul Salonului Oficial, format din Camil Ressu, Jean Alexandru Steriadi, Marius Bunescu si Cornel Medrea recomanda achizitionarea uneia dintre lucrarile sale pentru Colectiile Statului. Notorietatea i-au adus-o  insa caricaturile, publicate in mai toate publicatiile din tara si in multe din strainatate. De altfel, volume cu caricaturile lui au fost publicate la Ed. Meridiane ("Curat murdar", avand ca tema poluarea mediului), dar si la Eulenspiegel Verlag din Berlin, de exemplu. Ilustratia de carte, scenariul de teatru pentru copii completeaza creatia unui intelectual de rasa, cu preocupari pentru hermeneutica, pentru stiinta numerelor, aplicata, mai ales, piramidelor egiptene. Era pasionat de cultura antichitatii, pasiune materializata in colectia sa de tanagrale si vase de ceramica, statuete grecesti provenind din ruinele de la Tomis, Callatis sau Histria.
Colectie pierduta la cutremurul din 1977, cand o parte a apartamentului sau din blocul Wilson (din fericire nu cea in care se afla intreaga familie) s-a daramat.
O expozitie tarzie, ca un testament, a descoperit publicului o alta fateta a creatiei artistului. O ampla selectie de peisaje bucurestene in tus, desene ale strazilor si caselor vechiului Bucuresti dovedea o sensibilitatea acuta pentru spiritul locurilor. Doua albume, aparute la Ed. Minerva, pastreaza pentru iubitorii de arta imaginea unei penite sigure, a umorului, a implicarii artistului in tot ceea ce este omenesc. Cik Damadian a parasit aceasta lume in 1983.


 Victoria Anghelescu

Sursa: aici


No comments: