Picture Background

Wednesday, June 24, 2015

CLODY BERTOLA

Fata asta e ca o cruce pe care sa o porti pe piept.
Emil Cioran


“Pana in momentul in care a plecat, a fost un copil mare, o inocenta. A ramas un suflet curat. Pare demodat in ziua de azi sa vorbesti despre suflete curate, insa este minunat sa le intalnesti. O astfel de intalnire iti da o alta perspectiva asupra vietii. 
Clody Bertola era, cand am ajuns eu la “Bulandra”, cea mai importanta actrita a Teatrului. O vazusem inca din anul intai de facultate si stiam cat e de mare, ce roluri uriase jucase. Am jucat impreuna in “Lungul drum al zilei catre noapte” si in “Pescarusul”. Ce vreau sa va spun este ca aceasta mare actrita avea, la fiecare spectacol, mari, foarte mari emotii. Orice reprezentatie o costa pentru ca isi asuma de fiecare data enorma raspundere de a aparea in fata a sute de oameni care asteapta sa fie impresionati, sa traiasca odata cu tine si sa plece atrasi de ceea ce poate transmite un mare actor. La ea am vazut ceea ce inseamna chinul creator, chinul care face publicul sa planga, sa rada, sa traiasca odata cu actorul. Venea incruntata la Teatru si, dupa ce termina spectacolul, avea fata si starea unui copil.”

Mariana Mihut


“Una dintre dorintele pe care marea actrita Clody Bertola le-a lasat scrise in testament este aceea ca, la inmormantarea ei, sa vorbeasca doi colegi la care a tinut enorm si pe care i-a admirat ca profesionisti: Victor Rebengiuc si Florian Pittis.
Cei doi "fii", cum ii numeste actrita in testamentul lasat familiei, i-au fost alaturi in distributia spectacolului care a facut istorie in teatrul romanesc, "Lungul drum al zilei catre noapte", de Eugene O'Neill, montat in 1976 de Liviu Ciulei, la Teatrul Bulandra. Cei doi actori jucau in spectacol chiar rolurile fiilor eroinei principale.”(Ziare.com)

Numai ca Motzu Pittis a plecat inaintea EI cu cinci luni, probabil pentru a-I pregati o intampinare pe masura. 


No comments: