Picture Background

Wednesday, July 15, 2015

"Eliberatorii"

Emilia si Traian Arsinel la plimbare prin Cismigiu

Cand a aflat ca sosesc rusii, "eliberatorii", cum credea toata lumea, tata a venit in fuga prin fundul gradinii strigand:
- Emilia, Emilia, da-mi repede costumul cel bun, camasa, cizmele si ceasul! Ma duc sa-i intampin. In sfarsit, scapam de unguri si de nemti!
S-a imbracat frumos, s-a ferchezuit cum a stiut el mai bine si a plecat. La vremea aceea ceferistii erau considerati oameni de vaza, aveau ceasuri foarte bune, de marca, Longines, Doxa. Asa gatit s-a dus sa-i intampine pe eliberatori. Dupa vreo trei ore auzim niste strigate din fundul gradinii:
- Dumnezeii, Pastele si Hristosii cui i-au facut! Chinezii dracului...
Dupa injuraturile de rigoare, si-a facut aparitia si tata. Era in izmene si descult.
- Ce s-a intamplat? l-a intrebat mama nedumerita.
- Un kirghiz rus dintr-o unitate eliberatoare m-a luat de-o mana, m-a bagat in papusoi si m-a dezbracat pana la izmene. Si, pe deasupra, mi-a luat si ceasul!
De asta a avut parte tata cand s-a dus cu tot entuziasmul sa-i intampine pe rusi1 Bineinteles, localnicii s-au lamurit si si-au schimbat si ei atitudinea. Pana si preotul din sat, care avea o adversitate fatisa fata de refugiati si refuzase sa se vada cu noi, si-a schimbat atitudinea, mai ales dupa ce rusii i-au devastat pivnita si i-au baut tot vinul. Nu inceta apoi sa-i afuriseasca si sa-i spuna mamei de cate ori o vedea:
- Doamna Emilia, cata dreptate ati avut! Nenorocitii astia numai rele ne-au adus!

Alexandru Arsinel
"De la Dolhasca pe... Calea Victoriei"


No comments: