Picture Background

Friday, September 4, 2015

Detaliile lui Moisescu - Victor Rebengiuc


In epoca “anilor-lumina”, veneam pe inserat, impreuna cu alti cativa actori ai Teatrului Bulandra, de la o petrecere prilejuita de botezul fiicei uneia dintre colegele noastre – Luminita Gheorghiu; si, nu stiu de ce, catre ora noua seara, ne-am oprit in fata Ambasadei Statelor Unite ca sa privim vitrinele cu fotografii, infatisand diferite aspecte din societatea americana.

Valeriu Moisescu
Un soldat din corpul de paza, patruns de importanta misiunii sale, si-a luat arma de pe umar si ne-a somat amenintator: “Ia mai plecati, ba, de aici, din fata ambasadei, gata, uscheala, ca de nu, trag!”
Unii dintre noi am cam bagat-o pe maneca, dar Victor, constient de pe atunci ca face parte dintre valorile “patrimoniului national”, i-a raspuns cu tonul unui general de corp de armata: “N-ai decat, trage, dar maine o sa dati din colt in colt, ca n-o sa aveti incotro si veti fi obligati sa-mi organizati funeralii nationale.” Derutat, soldatul n-a mai stiut cum sa reactioneze.
Uneori, interventiile surprinzatoare ale lui Victor ii pot lasa pe multi cu gura cascata. Pentru cei care nu-l cunosc, el este total imprevizibil.
Asa este in viata, asa e si pe scena. Arta lui nu are puncte de reper cunoscute, trasee sau cai batatorite, evita locurile comune, fara a face nici un efort de a-si construi prin clisee (asa cum se intampla uneori chiar cu actori importanti) o modalitate de expresie voit confundabila, si fara cantonarea in manierism, ci evoluand prin forta exploziva a prezentei sale, atat pe scena, cat si in viata.

Valeriu Moisescu

Sursa:
Simona Chitan – Mihaela Michailov
 “Victor Rebengiuc, Omul si Actorul”


No comments: