Picture Background

Tuesday, November 18, 2014

"Vovcik" - Ion Vova

Ion Vova
Hotararea mea de a face teatru a venit relativ tarziu. Mama ar fi dorit sa profit de "aplicatiile mele tehnice" si sa ma fac aviator… I-am ascultat rugamintea si am dat examen la Medias. Da’…am dat “bâca”. Adica am “picat”! (La examen, nu cu avionul – slava Domnului!) In anii aceia am avut o prietena, adica o iubire frumoasa, platonica. Culmea, o chema… Julieta. Julieta era pe atunci in trupa de balet a Operei Romane. In paralel, ea isi incepuse studiile la Conservator, la clasa lui Ion Manolescu… M-a inscris si pe mine la Teatru. Si pentru gestul asta ii voi fi vesnic recunoscator! Asadar, volens-nolens, am dat examen in 1938 (ehei, ce vremuri!) la… Conservator, la clasa de Actorie. Profesori in vremea aceea erau cam asa- doamna Bulandra, Maria Filotti, Marioara Voiculescu, Ion Manolescu. Tot astia erau si in juriu!

Ion Vova in “Amintirea ca un parfum…”  de Silvia Kerim

Ion Vova intr-un rol de compozitie alaturi de Lucia Sturdza Bulandra in "Therese Raquin"
Nascut in 30 septembrie 1917, la Berlin, unde mama sa, Aglaia Mihailescu-Toscani, studiase canto, Ion Vova marturisea ca a facut un razboi si pe urma, vreo saizeci si cinci de ani teatru, o parte pe scandura si cincizeci si cinci (adica 2860 de saptamani, dar bineinteles ca sunt mai multi, respectiv mai multe!) la Radio. In liceu, tanarul Vladimir Ionescu, cu pseudonimul Ion Vova, pe care i l-a dat Lucia Sturdza Bulandra, purta uniforma kaki si numar de culoare galbena. Elevilor Liceului „Mihai Viteazul”, unde printre altii, preda si E. Lovinescu, li se spunea „dovlecari”. „Neamtul” nostru era in anii liceului cercetas si mergea la toate spectacolele de teatru. Eu cred ca facea de atunci teatru; picat, din fericire pentru lumea teatrului romanesc, la examenul de la Scoala de Aviatie de la Medias, indragostit platonic de o tanara al carei nume nu putea fi altul decat Julieta si care, fireste, urma cursurile Conservatorului Regal de Muzica si Arta Dramatica, Ion Vova este admis ca student al acestei institutii, din comisie facand parte nume grele: Lucia Sturdza Bulandra, Marioara Voiculescu, Maria Filotti, Ion Manolescu. Desi suferea de timiditate, ceea ce poate fi fatal unui aspirant la scena, ii convinsese recitand "Subtirica din vecini". Printre colegii de an era Radu Beligan. La putin timp, Ion Vova apare pe scena in compania Luciei Sturdza Bulandra, in "Thercse Raquin" dupa Emile Zola (interpreta rolul Crivet), la Teatrul Nostru, in stagiunea 1946–1947. Erau vremuri tulburi, teatrele particulare incepeau sa se desfiinteze. In Compania Birlic, Ion Vova se numara deja printre actorii de succes, surprindea indata; de exemplu, punandu-si o peruca alba in cap, putea fi pe scena un batran cat se poate de plauzibil.
Cariera stralucita a lui Ion Vova avea sa se desfasoare in Radiodifuziunea Romana, unde ajunge repede regizor artistic. Fusese chemat de Mihai Zirra in 1952, mai intai ca regizor de studio. Dar in mod sigur incepuse colaborarea cu ceva timp inainte, pentru ca la inregistrarea cu "D’ale carnavalului", facuta pe 15 decembrie 1951, in studioul de la Sf. Sava, este anuntat ca regizor de studio.
Crescut la scoala marilor actori, de a caror prietenie s-a bucurat intotdeauna si fata de care avea o veneratie profesionala si o eleganta cum rar se pot vedea, Ion Vova a fost un artist pentru care proprietatea mijloacelor stilistice ramanea esentiala. Urmariti, de exemplu, cat de atent este regizorul la toate detaliile compozitionale si de stil in versiunea mai recenta a lui "Tartuffe" (2004), in miniaturile comice cuprinse sub genericul" Pagini de umor din literatura romana", in "Minunile Sfantului Sisoe" de George Toparceanu (1969), in "Scene din viata lumii mari" dupa Gogol (2000) sau in "Pestera din Salamanca" de Cervantes (1966), intr-adevar bijuterie de arta interpretativa, pornind de la un text care isi dovedeste peste veacuri viabilitatea. Sunt, in fiecare, modalitati de abordare diferite, incepand cu alcatuirea distributiei si cu folosirea resurselor celor mai expresive ale fiecarui actor. In genul comic, maestrul Ion Vova era neintrecut. Parea sa se fi nascut cu un simt special pentru sarja comica de calitate, cu un spirit de observatie necomun, care se traduce la radio intr-un ras pe cat de natural pe atat de magic. Seria lunga de crochiuri umoristice, perle ale genului, de la "Unda vesela", au incantat generatii la rand si continua sa fie si astazi de o actualitate artistica nedezmintita, ori de cate ori le ascultam.

( http://www.cinemagia.ro/actori/ion-vova-86094/)


No comments: