Picture Background

Monday, April 27, 2015

Si ei au fost copii... Ion Sasaran


Erau foarte saraci. In 1943 ajung la Lugoj, unde se mutase intreaga administratie a judetului Satu Mare. Parintii l-au incredintat, pentru a fi intretinut, unei unitati militare, unde mai erau si alti copii.
Pe 15 iulie 1943 devine unul din soldatii Regimentului 5 Rosiori din Lugoj.  In regiment erau 12 copii de trupa el fiind la varsta de nici 10 ani, cel mai mic .
In aceasta perioada tatal sau Pavel Sasaran ramas la Anina, moare in urma unui accident de muncaIn vacante, mergea la parinti sau la anumite ateliere pentru a invata o meserie iar in timpul anului scolar urmeaza cursurile scolii primare “ Ion Vidu” din Lugoj.
A urmat in Lugoj clasele a-III-a si a-IV-a, iar in 1945, dupa terminarea razboiului a fost detasat la Cercul Teritorial din Satu Mare de care apartinea  administrativ. Intre timp si parintii au revenit in Sasar, tatal  vitreg  angajandu-se la mina de la Valea Borcutului apoi la Ilba si la Baia Sprie. 

La Satu Mare in  toamna anului 1945 devine elev la Liceul “Mihai Eminescu”.
In anul 1948 s-a desfiintat tinerea copiilor de trupa in unitatile militare asa ca dupa terminarea clasei a-III-a a fost lasat la vatra.
Se reintoarce in satul natal dupa 5 ani grei petrecuti in armata. Desi o duceau foarte greu parintii au hotarat sa nu intrerupa scoala si astfel devine elev  in clasa  a-VIII-a la Liceul “Gheorghe Sincai” din Baia Mare, pe care l-a absolvit in 1952. 

In urma examenului de admitere devine  student la Institutul de Arta Cinematografica Bucuresti.

Sursa:


No comments: