Picture Background

Thursday, May 21, 2015

CIUTA!


"Ciuta" de Victor Ion Popa
Regia Geo Saizescu


Figura cea mai luminoasa din domeniul teatrului, dar si cea mai nefericita, a fost a marelui regizor Victor Ion Popa. A trait putin, doar 51 de ani, dar a lasat urme adanci in cultura, in domeniul teatrului in special.
Se pare ca Cel-de-Sus a vrut sa compenseze viata-i scurta inzestrandu-l cu toate darurile: publicist de clasa, romancier, dramaturg, scenograf, caricaturist, regizor, director de teatre, mare animator si profesor la Conservator. S-a nascut la Barlad, la 29 iulie 1895; este primul baiat al invatatorului Ion Popa, urmeaza Niculae, ajuns profesor universitar la Iasi, si sora lor Virginica.
Victor urmeaza Liceul National, apoi devine student la Drept, tot la Iasi. In paralel, se inscrie la Conservator, la clasa poetului Mihai Codreanu, regele sonetului. Se simte apropiat de trei colegi, C. Romadan, N. Meicu si Gica Popovici.
Intr-o vreme a urmat si cursurile Scolii de Belle-Arte, care i-au folosit in teatru. La scurt timp dupa terminarea Conservatorului este trimis pe front, cu gradul de sublocotenent, si in luptele de la Marasesti si Oituz este ranit. „Revenit la Iasi, odata cu terminarea razboiului, este chemat printr-o telegrama de C. Costa Foru, ziarist, la Bucuresti, sa infiinteze o revista pentru copii si tineret. Piesa la care lucra mai de mult si tinea la ea, Ciuta, ii faciliteaza debutul ca dramaturg pe prima scena a tarii. Premiera a avut loc in 1923, avandu-i ca interpreti pe Getta Kernbach, Ana Luca, Ion Sirbu, Ion Talvan si N. Soreanu. Scrisa intr-o frumoasa limba literara, s-a bucurat de succes la public (a constituit, de altfel, cel mai mare succes al stagiunii); regia i-a apartinut lui Vasile Enescu. Lui V.I. Popa i s-a decernat  Premiul Caragiale al Teatrului National” (Ioan Massoff, vol. 5, Istoria Teatrului romanesc, p. 343). 
Dintr-o alta sursa aflam ca piesa a primit in total cinci premii din partea Societatii Criticilor. 


Sursa text: http://www.centrul-cultural-pitesti.ro/
Sursa video: Teatru Romanesc


No comments: