Picture Background

Tuesday, May 26, 2015

"Ei? Acum ce te faci, madam Filotti?"

Maria Filotti repetand un rol

Despre turneele de altadata ale actorilor s-au scris intotdeauna lucruri frumoase, mai ales despre cele ale teatrelor: "National", "Davila", "Excelsior", "Bulandra" sau "Maria Ventura". Sunt cunoscute turneele triumfale ale Marioarei Voiculescu, Mariei Filotti sau ale lui George Vraca. O adevarata sarbatoare! Cand un sef de gara a ridicat tonul la Maria Filotti, Lica Teodorescu, cunoscutul impresar i-a strigat: "Inchide gura, domnule, nu stii cu cine vorbesti? Cu Elisabeta, regina Angliei!" Si nu mintea. Artista plecase in turneu cu aceasta piesa.


Odinioara, un turneu se facea cu mare greutate. Daca Lica nu dadea suficiente bilete personalului din gara orasului unde se juca, acestia nu gaseau "carbuni" pentru incalzirea vagonului de dormit... Si atunci Maria Filotti se rastea la imresarul ei:
- "Ei? Acum ce te faci, Lica?"
Daca seful garii nu primea bilete pentru toate rudele pe care le avea in targ, vagonul nu era atasat la trenul care trebuia sa plece in orasul urmator si atunci Maria Filotti iar intervenea:
- "Ei? Acum ce te faci, Lica?"
Daca agentul teatral din orasul respectiv nu era bine rasplatit, nu se vindeau biletele. Atunci Lica deschidea punga si, pana seara, sala gemea de lume.
Azi asa, maine asa, pana cand s-a imbolnavit sufleorul. Actorii erau ingrijorati, mai ales Maria Filotti.
- "Ei? Acum ce te faci, Lica?"
Si Lica a intrat in cusca sa sufle. Dar la un moment dat, cand Mita Filotti se uita disperata la el sa-i sopteasca un cuvant, Lica i-a strigat:
- "Ei? Acum ce te faci, madam Filotti?"

Florin Scarlatescu
"Sa va mai spun una?"


No comments: