Picture Background

Thursday, June 25, 2015

Felix Anton Rizea

La 20 de ani

Destinul lui de actor a fost insa unul tragic. Dupa experienta de la Teatrul din Barlad, obesia pentru scena l-a impins intr-o aventura nesabuita. In anul 1973, “ca intr-o joaca, sau pariu, da chip ideii ca la Institutul de teatru se intra, printre altele, mai mult cu talent decat cu scoala” si folosind diploma de bacalaureat a surorii lui, ia examenul de admitere la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica “I. L. Caraciale” din Bucuresti, la clasa prof. Moni Ghelerter, asistent Zoe Anghel Stanca. 


In institut, realizeaza cateva roluri-scoala: Rica Venturiano din "O noapte furtunoasa" si Pristanda din "O scrisoare pierduta" de I. L. Caragiale, Oreste din "Medeea" de Seneca, Doctorul Lvov din "Ivanov" de Cehov, Horatio din "Hamlet", Petru din "Acesti ingeri tristi" de D.R. Popescu, Mimul din "Lumea in format mic" de Marin Sorescu. Catre sfarsitul celui de-al doilea an de studentie, a fost deconspirat si in urma unui proces inedit, in care pentru el au pledat in instanta maestrul Moni Ghelerter, doamna Zoe Anghel Stanca si marii actori Marcel Anghelescu si Constantin Dinulescu, a fost condamnat la 2 ani de inchisoare si la plata unui prejudiciu de 50.000 de lei, cat se constatase ca fusesera, conform unei expertize financiare, cheltuielile de scolarizare, considerate daune aduse avutului obstesc. In decembrie 1975, dupa aproape noua luni de arest, ca urmare a unui memoriu prin care se solicita suspendarea pedepsei, si pe care, printr-o exemplara reactie, au acceptat sa-si puna semnatura oameni de prima marime ai teatrului romanesc, a fost gratiat de Nicolae Ceausescu, cu recomandarea de a fi recuperat pentru teatru.
In mai 1976 s-a angajat la Teatrul de stat “Valea Jiului”, urmand sa termine liceul la seral si sa se intoarca la Institutul de teatru, insa  nu a mai fost reprimit in institut, iar in decembrie 1984, fara nici o explicatie, i-a fost “restructurat” postul din teatrul din Petrosani, taindu-i-se accesul la scena. Lupta lui absurda pentru a obtine o diploma in arta actorului s-a incheiat abia in anul 1992, an in care a absolvit Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografie “I. L. Caragiale” din Bucuresti, la clasa profesorului  Florin Zamfirescu. Cel care a pus capat acestui periplu sisific, a fost marele actor Victor Rebenciuc, care i-a aprobat reimatricularea la U.N.A.T.C.
La Petrosani, in perioada 1976 – 1984, a interpretat in 8 stagiuni 27 de roluri diverse ca stil, structura, intindere. Desi n-au fost tocmai rolurile pe care si le-a dorit, prezenta lui pe scena a fost consemnata constant de cronicile teatrale. Despre una dintre acestea, Perte Veres din "Nu suntem ingeri" de Paul Ioachim, Ion Fiastru, in "Scanteia tineretului" din 26 decembrie 1976, scrie: “In rolul lui Petre, Felix Anton Rizea vine in scena cu tumultul explosiv al unui tanar care refuza tiparele ce i se impun si lupta cu indarjire impotriva lor. Interpretul nuanteaza cu rafinament si discretie fiecare replica, demonstrand inteligenta si virtuozitate scenica”.


Sursa: aici

1 comment:

  1. Destin spectaculos! A jucat și-n spectacolul meu Arca bunei speranță, la Petroșani.
    După 90, s-a apucat de jurnalism. Mda...

    ReplyDelete