Picture Background

Tuesday, June 9, 2015

George Constantin, proaspat absolvent al IATC

Prima poza ca absolvent al IATC si angajat al Teatrului Armatei
In 1956, in anul al IV-lea de studii, George Constantin pregateste împreuna cu preparatorul principal Ion Cojar spectacolul de absolventa „Tragedia optimista”.

În „Tragedia optimista” George Constantin avea de sustinut doar o scena (destul de redusa ca întindere), în care juca un ofiter alb, cazut prizonier si tinut ostatic de catre marinarii anarhisti ce pusesera stapânire pe nava pe care fusesera încadrati. George Constantin aparea alaturi de un alt ofiter, jucat de Dumitru Rucareanu; scena era construita anume ca, înca de la intrare, acestia sa fie întâmpinati de un puternic si violent zgomot produs de agresivitate verbala si fizica dezlantuita. Anarhistii îi insultau pe cei doi, deveniti reprezentanti ai dusmanului de clasa si tinta a conflictului major pe care îl purtau cu „vechea orânduire sociala”.
Profesorul Cojar, regizorul spectacolului, povestea despre inedita prezenta a lui George Constantin si remarca nota de liniste puternic dramatica pe care o aducea în scena, ceea ce facea ca rolul destul de mic sa devina unul memorabil: „Imaginea Umilintei, a Demnitatii ranite, o privire de profunda întelegere a turmei dezlantuite care „nu stie ce face” din partea ofiterului din Armata Tarista jucat de George n-a avut nevoie de nici o regie, de nici un fel de aranjamente, de reactii scenice si de expresivitate. Totul se ordona conform vointei tacute, dar încarcate de forta uriasa a personalitatii lui.”

Sursa:
http://www.georgeconstantin.ro/institut.html


No comments: