Picture Background

Saturday, June 20, 2015

PETRE GHEORGHIU

Petre Gheorghiu in "Micii burghezi" de Maxim Gorki, TVR, 1973, regia Sorana Coroama

Dupa studii la Conservatorul de Arta Dramatica din Iasi, finalizate in 1950, Petre Gheorghiu debuteaza la Teatrul National „Vasile Alecsandri”, unde creeaza cateva roluri de succes, printre care cel al spadasinului Tybalt din piesa shakespeariana, Romeo si Julieta, sub bagheta regizorala a lui Val Mugur, drama in care rolurile indragostitilor din Verona au fost excelent interpretate de absolventii Ion Omescu si Gilda Marinescu, in splendidul decor creat de Mircea Marosin.
La unul dintre spectacole, Petre Gheorghiu este remarcat de Lucia Sturdza-Bulandra si in 1956 este adus la Teatrul Municipal din Bucuresti, viitorul Teatru „Bulandra”.

Petre Gheorghiu a creat peste 50 de roluri de o mare diversitate, din dramaturgiarubrica remember annie musca revista teatrala radio nationala si universala, remarcandu-se prin rafinament si autenticitate.
Omul care aduce ploaia de Victor Eftimiu, Azilul de noapte de Maxim Gorki (regia: Liviu Ciulei, 1960), Cum va place (regia: Liviu Ciulei, 1961), Macbeth (1968) si A douasprezecea noapte (1973) de W. Shakespeare,Revizorul de Gogol (regia: Lucian Pintilie, 1972) sau Clipe de viata de William Saroyan; Mincinosul de Carlo Goldoni (1971) Ivanov si Livada cu visini de A. P. Cehov sau Play Strindberg de Friedrich Durrenmatt. Antologic ramane si rolul Zaharia Trahanache din piesa O scrisoare pierduta (1972) de I. L. Caragiale, un spectacol in decorul si regia lui Liviu Ciulei. (...) 

Figuri importante ale teatrului romanesc i-au fost colegi de scena la „Bulandra”, de la Stefan Ciubotarasu, Clody Bertola si Fory Etterle la Ileana Predescu, Octavian Cotescu (fostul sau coleg de conservator de la Iasi), Toma Caragiu, Irina Petrescu, Gina Patrichi si Victor Rebengiuc.
Ultimul rol al actorului nostru a fost Martin Weller din Gin Rummy de Donald Coburn, o piesa in doua personaje, al doilea fiind interpretat de actrita Clody Bertola.

Actorul Petre Gheorghiu a fost o prezenta activa pe micul ecran in seri de teatru de petre gheorghiu roluriteleviziune.
A jucat alaturi de Stefan Iordache si Dina Cocea in drama Micii burghezi (1973) de Maxim Gorki, in regia Soranei Coroama Stanca, in comedia Mincinosul de Carlo Goldoni, alaturi de Ion Caramitru si Florian Pittis, de Mariana Mihut, Mihai Mereuta si Mircea Diaconu, in regia Sandei Manu. Apoi in Omul care a vazut moartea de Victor Eftimiu, cu Florin Zamfirescu, Coca Andronescu, Misu Fotino si Mihai Dinvale, in regia Olimpiei Arghir, in Steaua fara nume de Mihail Sebastian, cu Florin Zamfirescu, Octavian Cotescu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Cornel Vulpe, Rodica Tapalaga, in regia lui Eugen Todoran, si in capodopera lui Mihail Sadoveanu, Baltagul, in regia Ancai Ovanez Dorosenco, cu Dorina Lazar si Gheorghe Visu.
Telespectatorii l-au admirat si pentru jocul lui din Sfantul Mitica Blajinu de Aurel Baranga, din distributia caruia au facut parte si Stela Popescu, Amza Pellea, Dem Radulescu, Tamara Buciuceanu, Dan Damian, Dumitru Chesa, Hamdi Cerchez, Sorin Medeleni, Sorin Gheorgiu, Rodica Negrea, Gabriela Popescu.
Actorul nascut la Iasi a fost admirabil in rolul profesorului din Lantul slabiciunilor de I. L. Caragiale, prilej de intalnire cu actorii Ion Lucian si Florina Cercel, Ileana Stana Ionescu si Lucia Boga, sau in schita Amici (1985) alaturi de Victor Rebengiuc, doua momente de teatru scurt in regia lui Sergiu Ionescu.

Iubitorii micului ecran l-au vazut rostind cu talc fabula Zero si unu (1985) de George Ranetti, in regia lui Alexandru Tocilescu, apoi, alaturi de Tamara Buciuceanu, in momentul umoristic realizat de Nae Cosmescu si Octavian Sava, intitulat Romeo si Julieta la sfarsit de noiembrie (1993), in regia lui Valeriu Moisescu.
A jucat si in cateva filme de televiziune. De la Michelangelo (1968), in rol principal, si Speranta nu moare in zori (1976) sau Douasprezece ore inainte de amurg (1976), pana la celebrul Lumini si umbre (1981). Fara varsta ramane Ciresarii (1984), serialul de aventuri pentru tineri, in regia lui Adrian Petringenaru, dupa un scenariu de Constantin Chirita.

Petre Gheorghiu a fost nu doar un renumit actor, ci si un pasionat profesor de teatru chiar si inainte de 1989. (...)

In anul 2000, chiar in ziua in care semenii lui sarbatoreau Schimbarea la Fata, actorul nascut in capitala Moldovei la sfarsitul anilor ’20 parasea lumea pamantenilor.

Avea 71 de ani.



Sursa text: http://revistateatrala.radioromaniacultural.ro/
Remember, rubrica de Annie Musca


No comments: