Picture Background

Monday, June 29, 2015

STEFAN IORDACHE

Stefan Iordache in "Musatinii" in regia lui Sorana Coroama Stanca

Atunci cand, in Africa, un batran moare, o biblioteca arde - spune un proverb. Cu aceasta constiinta trebuie privit orice mare actor... El nu lasa o amprenta definitiva decat in sufletul martorilor.
Un mare actor, pe scena, isi joaca biografia reala. Acolo, Iordache si-a marturisit angoasa si si-a exprimat violenta, acolo s-a confruntat cu disperarea si s-a putut elibera prin joc, acolo l-am cunoscut. Altundeva, marele actor nu este el insusi. Chiar daca o poate crede.
Pentru actorii-interpreti, scena e un loc al iluziei de viata, pentru marele actor, e insusi adevarul vietii. El rascumpara teatrul de vinovatia falsului si de inselaciunea dublului. Acesta, cu riscul de a se constitui in planeta izolata, acolo unde regizorul incearca sa formeze constelatii. El ilumineaza.
Marele actor, orice joaca, atrage neincetat privirea salii. El nu se dizolva intr-o comunitate. Destinul sau se numeste insingurare. Insingurare de poet. Pe Iordache, pe o scena, nu l-am vazut decat singur. Fata in fata cu el insusi.

George Banu

Sursa text:
Ludmila Patlanjoglu
"Regele Scamator Stefan Iordache"


No comments: