Picture Background

Thursday, August 6, 2015

Victor Ion Popa

Victor Ion Popa, autorul celebrei piese de teatru “Take, Ianke si Cadir”, s-a nascut la 29 iulie 1895, in Calmatui, Comuna Grivita, Judetul Tutova. A trait putin, doar 51 de ani, dar viata lui scurta a fost compensata de faptul ca a fost inzestrat cu toate darurile: publicist, romancier, dramaturg, scenograf, caricaturist, regizor, director de teatre, mare animator si profesor la Conservator.  S-a stins din viata pe 30 martie 1946 la Bucuresti, rapus prematur de viciile sale.

Maestrul Radu Beligan, care a fost unul dintre ucenicii sai, isi aminteste cu mare bucurie de V. I. Popa. De altfel, acesta isi incepe volumul “Note de insomniac” printr-o  insemnare din 16 iulie 1938. Pe cand era inca elev la Conservator si se afla in localitatea Brad, la parinti, a primit o telegrama: „Veniti neaparat la Bucuresti duminica dimineata, angajament! Victor Ion Popa”.   

“Ma consider si eu un actor fericit, pentru ca l-am cunoscut bine, mi-a indrumat pasii spre teatru […] Eram prin anul al doilea de Conservator cand a cerut directoarei Teatrului Mic, Eugenia Zaharia, sa ma angajeze pentru spectacolul Femeia in floare, de Denys Amiel. Mi-aduc aminte de acele repetitii, cum nu mai intalnisem pe atunci. Stia sa creeze o atmosfera calda, prieteneasca, fara tipete si urlete, nu era niciodata panicard. Parca te lua de mana si te conducea la intalnirea cu rolul […] Vorbea incet, aproape soptit. Avea o figura prelunga, fruntea inalta si parul valvoi, gura mica, pe care o tot tuguia formand un fel de cireasa, cum se rujeaza unele batrane ca sa devina sexy. Figura emana blandete, ochii patrunzatori erau ajutati de un zambet sagalnic. In timpul repetitiei avea o masuta pe care trona o „stacana” de cafea de la Cofetaria Nestor, de jos, si alaturi doua-trei pachete de tigari; prietenii glumeau spunand ca face economie de chibrituri si d-aia aprinde tigara de la tigara”, Radu Beligan, "Note de insomniac". 

In 1946, la 30 martie, Victor Ion Popa (foto dreapta) a fost rapus de boala. Trei factori au contribuit la acest deznodamant: surmenajul excesiv, abuzul de cafea si, mai ales, tutunul. 

“Pentru noi insa, pentru posteritate, el a ramas marele om de teatru VICTOR ION POPA”, spune Teodora Spinu, secretar literar al Teatrului “V. I. Popa” Barlad.

Piesa “Tache, Ianke si Cadar”, a fost reprezentata pentru prima data la teatrul “Maria Ventura”, in directia de scena a lui Victor Ion Popa, in seara de 25 martie 1932, cu urmatoarea distributie: Tache – Al. Giugaru, Ianke – G. Timica, Cadar – Ion Sarbul, Ilie – Jules Cazaban, Ionel – Mihai Popescu, Ana – Maria Mohor, Safta – Silvia Dumitrescu. 

V. I. Popa a fost chemat si numit director al Teatrului National din Cernauti, in anul 1927. Plin de energie, pasionat de teatru, strange in jurul sau un colectiv tanar si talentat, in frunte cu Jules Cazaban, Tudor Calin, Ilie Cernea, Getta Kernbach si Grigore Vasiliu, extraordinarul Birlic. Alcatuieste un repertoriu valoros din piesele  Pygmalion, Unchiul Vania, O noapte furtunoasa, Apus de soare, Azilul de noapte si multe altele. Infiinteaza, pe langa teatrul cel mare, un teatru pentru copii si tineret, unde pune in scena mai multe piese.


Sursa: aici


No comments: