Gaby Michailescu in tinerete |
MICHAILESCU Gaby (prenumele la nastere: Gabriel), se naste la 14 dec. 1910, Craiova.
Cronicar dramatic si memorialist.
Fiul lui Elie Michailescu, prof., dirijor si autor de manuale de muzica, si al Mariei (n. Diculescu), prof. de gimnastica.
Studii liceale la Craiova. Urmeaza, apoi, cursul de „Estetica literara" al lui Mihail Dragomirescu si Conservatorul, clasa Ion Manolescu.
Debuteaza in presa la 16 ani, in Rampa, cu o cronica dramatica.
Este corector la revista umoristica bucuresteana Incotro?, apoi lucreaza, pe rind, in redactia ziarelor Nationalul nou. Frontul, Tempo, Nationalul, Informatia, Libertatea, Capitala. Colaboreaza cu cronici dramatice si insemnari despre viata teatrala in Zorile, Romania de azi. Romania literara. Ramuri, Cronica, Flacara, Aplauze, Cortina, Galeria etc. Debut editorial cu volum Culise si reflectoare (1935). Mai publica Amintiri vinurile mele pritocite de Gaby Michailescu (1939), prima carte despre Ion Brezeanu, urmata, dupa un lung interval, de monografia lancu Brezeanu. O mie de ani intr-o birja (1984), Leonard- soldatul de ciocolata (1984), Vagonul de turneu. insemnarile unui impresar (1986).
A cunoscut si a colaborat indeaproape cu mari figuri ale scenei romanesti: Ion Brezeanu, Maria Ventura, Maria Tanase, Ion Iancovescu, Petre Stefanescu-Goanga, Grigore Vasiliu-Birlic etc.
„Om de teatru in cea mai larga acceptiune a cuvintului - adica nu simplu cronicar dramatic sau ziarist teatral, ci si impresar si la nevoie sufleur sau implinind orice alta sarcina ceruta la un moment dat de spectacol" (N. Carandino), Gaby Michailescu a scris exclusiv pentru si despre scena romaneasca.
Volumul de debut (Culise si reflectoare, 1935) face deja proba unei verve evocatoare inepuizabile, interesata mai degraba de reconstituirea unor intimplari si personaje, a atmosferei, decit de valabilitatea judecatilor de valoare, a atitudinilor critice. Fascinat de luminile rampei, Gaby Michailescu isi asuma sentimental, cu umor si solemnitate (tot ce se intimpla pe Scena si in jurul ei e memorabil!), in frazari complicate si inflorituri de stil, viata personalitatii vizate.
E cazul lui Ion Brezeanu, in cele doua carti aparute la distanta de patru decenii si jumatate (Amintiri vinurile mele pritocite de Gaby Michailescu - 193°, si Iancu Brezeanu. O mie de ani intr-o birja - 1984), dar si al lui Leonard (Leonard, soldatul de ciocolata -l984), „printul operetei romanesti".
Datelor la prima mina li se adauga detalii imaginate in „spiritul" protagonistului, in temeiul unor frinturi de amintire ori al informatiilor obtinute mai tirziu din marturii colaterale. intr-un limbaj oral, dramatizat, Gaby Michailescu compune scene, le joaca, adesea le aplauda el singur, construieste scenografii, face regie; nu valoarea literara a cartilor sale e precumpanitoare, ci „mitul" (necesar) pe care il compune si il intretine in jurul unor personalitati artistice, izbutind citeodata sa contamineze cititorul.
Sursa text:
http://www.referatele.com/referate/romana/Gaby-Michailescu/
Sursa foto: Gaby Michailescu - "BIRLIC"
No comments: