Picture Background

Friday, April 15, 2016

"O actrita de geniu" - Rodica Tapalaga



Foarte rar unui artist i se poate pune eticheta de "genial" si cu toate acestea Catalina Buzoianu, vorbind despre Rodica Tapalaga, ne spune scurt: "Era o actrita de geniu. Nici un alt cuvant nu este suficient de puternic pentru a-i exprima personalitatea artistica".

Cel mai important rol in teatru facut de Rodica Tapalaga intr-o cariera de peste cinci decenii ramane cel din "Dimineata pierduta", in regia Catalinei Buzoianu, dupa romanul omonim al Gabrielei Adamesteanu, spectacol care a marcat definitiv istoria teatrului romanesc. "La Teatrul Bulandra erau mari, foarte mari actrite si fiecare si-a gasit un rol in acel spectacol. Erau Gina Patrichi, Tamara Buciuceanu, Irina Petrescu si mai ales Rodica Tapalaga, care juca in acea montare o femeie la trei varste, de la tinerete la maturitate, la batranete si moarte, iar interpretarea ei nu avea egal. Si unde mai pui ca facea tot acest rol urias aproape fara machiaj. In plus, Rodica era un extraordinar om de echipa. Amintirile mele cele mai vii sunt legate de aceasta trupa nebuna de la Bulandra, cu actorii care nu jucau pur si simplu, ci se daruiau complet. Era un spectacol greu, care a avut de infruntat din plin cenzura comunista. Oriunde ne duceam cu el prin tara facea sali arhipline. Si chiar Rodica mi-a spus dupa intoarcerea dintr-un turneu: "Catalina, nu a fost spectacol, a fost revolutie!". Cand zicea Rebengiuc replica "Istoria Romaniei este o frumoasa dimineata pierduta", era rasplatit cu ropote de aplauze. De altfel, Rebengiuc a si spus ca este pregatit oricand sa fie calcat de o masina pe strada pentru acel rol. Vreau sa spun prin asta ca actorii stiau foarte bine ce riscuri isi asuma jucand acest spectacol despre care directorul de atunci al Teatrului Mic, Dinu Sararu, a spus ca este “o porcarie ideologica", a mai declarat pentru Romania Libera Catalina Buzoianu.
Rodica Tapalaga interpreta in "Dimineata pierduta" colosalul personaj Sophie "General" Ioaniu, dupa cum se prezenta la telefon vajnica generaleasa, o femeie superba din aristocratia romana care traverseaza aproape un secol de existenta, trecand prin varste si regimuri politice diferite, ajungand de la viata luxoasa din Romania sub regii sai, la cele mai cumplite experimente facute de nou instalata putere comunista asupra elitelor. Interesant a fost faptul ca acest spectacol a fost considerat la fel de subversiv si dupa ‘90, cand a fost scos de pe afis pe motiv ca "este despre taranisti si liberali". "Am suferit foarte tare cand  “Dimineata pierduta” nu s-a mai jucat. Era cerut in nestire de spectatorii care stateau cu orele la coada la bilete. Au fost oameni care au venit la fiecare reprezentatie sau care l-au vazut si de cate sapte ori. Cred ca daca ar fi fost dupa public, s-ar fi jucat pana in ziua de azi cu casa inchisa", a adaugat regizoarea.

Rodica Tapalaga ar fi putut sa aiba in CV un alt mare rol in regia Catalinei Buzoianu, in spectacolul "Interviu". In cel mai comunist mod cu putinta, cenzura i-a taiat insa la vizionare complet personajul, pentru ca se numea "Doamna din pachet" si era vorba despre o femeie care primea pachete de la rudele din strainatate. "Cum adica? Vreti sa spuneti ca romanii traiesc numai cu pachetele din afara?", s-au suparat cenzorii care nu au mai stat la discutii, ci au "ras-o" definitiv pe doamna din pachet.
Pentru ca marile sale roluri se leaga de scena Teatrului Bulandra, directorul acestei institutii, regizorul Ducu Darie, a declarat ca in ciuda deciziei Guvernului de a forta actorii varstnici sa aleaga intre pensie si salariu, el a considerat ca este de datoria lui sa-i plateasca Rodicai Tapalaga in continuare salariul. "I-am promis ca de la Bulandra va avea mereu un salariu, macar pana se reface, dar, din pacate, nu si-a mai revenit. Pentru mine, Rodica Tapalaga este si va fi mereu sinonima cu Teatrul Bulandra, ca si alti mari actori precum Toma Caragiu sau Octavian Cotescu". Ducu Darie si-a amintit si ca in urma unui spectacol jucat la Cracovia, la cabine a venit insusi Andrzej Wajda care i-a sarutat mainile Rodicai Tapalaga.


Sursa text:
http://www.romanialibera.ro/

No comments: