Marioara Voiculescu |
In stagiunea 1943–1944, la Studioul Teatrului National din Bucuresti, reputatul director de scena Soare Z. Soare monteaza Strigoii intr-o distributie stralucita: Marioara Voiculescu (Doamna Alving), Mihai Popescu (Oswald), Marcel Gingulescu (Manders), Cella Dima (Regine), Vasile Lazarescu (Engstrand). Mircea Stefanescu remarca faptul ca „jocul doamnei Voiculescu formeaza un cuplu atat de unitar cu al domnului Popescu, incat un joc devine complementar celuilalt ca intr-o insumare de unghiuri geometrice care dau matematic un unghi drept, ca o compozitie coregrafica de gesturi si atitudini care ar proiecta umbre destinate sa se desparta si sa se identifice, pe rand”26.
Mihai Popescu |
In privinta primului interpret al lui Oswald din acea serie de spectacole, Lucia Demetrius nota: „Mihai Popescu este prezent nu numai cu tineretea lui fierbinte, cu acel fior dramatic care trece in sala si o stapaneste, ci si cu mestesug, cu stiinta, cu dibacie. Scenele lui mari nu sunt numai dezlantuiri si scenele marunte nu sunt plate. Si in unele, si in altele, personajul e acolo, el si nu altul, facut din amanunte gandite, trecute prin sensibilitate, intreg, rotund, adevarat”27.
Soare Z. Soare |
26 Mircea Stefanescu, Cronica teatrala. Strigoii de H. Ibsen, in Curentul, 23 septembrie 1943.
27 Lucia Demetrius, Cronica teatrala. Strigoii de H. Ibsen, in Evenimentul, 23 septembrie 1943.
Sursa:
LUCIAN SINIGAGLIA
HENRIK IBSEN ÎN ROMÂNIA (II)
Mihai Popescu, deși a fost unul dintre cei mai mari, nu doar ai României, a avut un final cutremurător! Și-n plus, e aproape uitat...
ReplyDelete