Picture Background

Sunday, November 29, 2015

Constantin Rautchi

Constantin Rautchi

Dupa absolvirea Liceului Industrial Polizu urmeaza cursurile I.A.T.C. din Bucuresti sub indrumarea lui N. Baltateanu si in special a lui Al Finti. Ca student realizeaza doua roluri: Arnold in "Scoala femeilor" de Moliere si Mos Amurg in "Trandafirii rosii" de Zaharia Barsan. 

La Teatrul National din Craiova ajunge in 1956. Inzestrat cu talent exceptional si gust artistic desavarsit, ajutat de un timbru al vocii foarte special, este distribuit in roluri valoroase in care reuseste adevarate creatii memorabile: Bartholo ("Barbierul din Sevilla" de Beaumarchais), Lane ("Bunbury" de Oscar Wilde), Kolakolnikov ("O chestiune personala" de Al. Stein), Plesoianu ("Ultima generatie" de V. Nitulescu), Sandor ("Noptile tacerii" de Teofil Busecan), Pafnutie ("Tudor din Vladimiri" de Mihnea Gheorghiu), Marinarul ragusit ("Tragedia optimista" de V. Visnevski), Fortunato ("Gilcevile din Chioggia" de Goldoni), Oprisan ("Arcul de triumf" de A. Baranga). 

In 1957, la a doua editie a concursului republican al tinerilor actori din teatrele dramatice, este distins cu Premiul pentru interpretare pentru valoroasa lui creatie in rolul Plesoianu din spectacolul cu piesa "Ultima generatie". 

Din pacate pentru teatrul si publicul craiovean, C. Rautchi paraseste scena unde se remarcase deja ca un exceptional actor impreuna cu ceilalti colegi din echipa de aur, pentru Bucuresti, din cauza interventiei scriitorului Zaharia Stancu, care preluase directoratul Teatrului National din Bucuresti. Aici, C. Rautchi isi continua cu aceeasi seriozitate si pasiune cariera de mare succes inceputa la Craiova fiind solicitat in roluri de mare anvergura atat in teatru cat si in film. Ultimul rol interpretat de acest actor exceptional rapus prematur de o suferinta fara leac, a fost Hagi Tudose, o adevarata capodopera de interpretare actoriceasca.

Sursa:


1 comment:

  1. Actor special. Păcat că nu și-a apreciat talentul la justa lui valoare...

    ReplyDelete