Picture Background

Sunday, January 4, 2015

"Batrâna si hotul"

Irina Rachiteanu

 "Batrâna si hotul"
dupa piesa dramaturgului Viorel Savin
Regia: Olimpia Arghir

Irina Rachiteanu, Sorin Medeleni

„Pentru amuzament (oare?!): pe când piesa se juca la Teatrul Mic, necunoscuti curajosi, folosindu-se de promovarea spectacolului, au lipit pe afis, sub «Batrâna», portretul Elenei Ceausescu, iar sub «hotul», portretul lui Nicolae Ceausescu! – Imaginati-va, tevatura!"

Viorel Savin


Irina Rachiteanu marturisea ca rolul Batranei din textul lui Viorel Savin era o incercare pentru ea: „Autorul a propus o batrana de peste 80 de ani. Eu am 65 - si sunt inca in forma. Umeri carnosi, sani, solduri. Si nu am darul «compozitiilor de varsta» a la Leopoldina Balanuta sau Olga Tudorache”. Indoielile din timpul repetitiilor au fost, insa, depasite pentru a deveni spectacolul memorabil al Teatrului Mic.

La putin timp dupa premiera absoluta la Bacau, in 1983, Cristian Hadjiculea propune Teatrului Mic textul dramaturgului Viorel Savin, cu marea tragediana Irina Rachiteanu in rolul principal, fata in fata cu Sorin Medeleni - Hotul. Intriga simpla: un hot patrunde intr-un muzeu pentru a fura un tablou si da peste custodele si proprietarul muzeului, o batrana de 80 de ani, incapabila sa il opreasca, fizic, dar perfect capabila de un intreg arsenal de «trucuri, prefacatorii si amanari»”, scria Constantin Radu-Maria in Revista TEATRUL, in 1987.

Irina Rachiteanu descopera cheia rolului, se regaseste pe ea insasi si depaseste handicapul primelor repetitii devenind punctul central al reusitei spectacolului, dupa cum o descrie crticiul de teatru Valentin Silvestru in cronica sa de la premiera: „ea faureste personajul cu o fermecatoare bogatie de detalii. Schimba cursive numeroasele masti, inducand in eroare nu numai oaspetele, ci si spectatorii, asupra invitabilelor intentii. Joaca fara gres si cu distinctie senilitatea, candoarea, cinismul, rautatea sadica, ironia veninoasa, prestanta, trufia ciocoiasca, deznadejdea, curajul, inconstienta, viclenia, indiferenta, pictand magistral un portret saturat de tonuri tulburi, de o savanta imprecizie, pe care l-ar fi semnat, cred, Derain./…/ E o placere s-o vezi pe Irina Rachiteanu practicand un atare teatru modern – sigur in intonatii si miscari, fluid in atitudini si stari – stapanind scena cu autoritatea pe care o da intotdeauna complexitatea sufleteasca realizata cu lapidaritate expresiva”.

In distributie Irina Rachiteanu, Sorin Medeleni, Petre Moraru, Ieremciuc Niculae.

Director de productie: Viorel Suciu. Decoruri: Virgil Luscov, Gheorghe Cazan. Costume: Daniela Mirea. Imaginea: Radu Popescu, Cristian Neacsu, Mihai Naghy, Andrei Marinescu. Director de imagine: Cristian Nicolau. Regia de montaj: Marga Nita.

Regia artistica TV: Olimpia Arghir.
(http://www.cotidianul.ro/irina-rachiteanu)


No comments: