Picture Background

Thursday, January 15, 2015

Sala Comedia - Astazi Teatrul Odeon


Locul unde isi are amplasamentul Sala Comedia a facut parte din domeniul marelui ban Dumitru (Dumitrache) Ghica (1718–1803), fratele voievodului Grigore al III-lea Alexandru Ghica. Aceasta proprietate a marelui ban ii fusese adusa ca zestre de Maria Vacarescu, cea de-a doua sa sotie, si era marginita de actualele repere: Calea Victoriei, Strada Academiei, hotelurile Ramada Majestic si Continental. Domeniul Ghica este amintit intr-un document datat 1 mai 1768  si figureaza atat in planul orasului din 1770, cat si in cele realizate circa doua decenii mai tarziu de ofiterii austrieci Franz Purcel si Ferdinand Ernst. La moartea marelui ban, proprietatea a fost impartita intre Costache si Scarlat, doi dintre fiii sai.
Intre anii 1813 si 1825, casele Ghica au servit drept resedinta domnitorilor Ioan Caragea, Alexandru Sutu si Grigore al IV-lea Ghica. Aceasta resedinta, inchiriata de voievodul Caragea dupa incediul din 1812 care distrusese Curtea Noua, situata in Dealul Spirii, a fost descrisa de contele de Lagarde, de calatorii Ludwig von Sturmer, Robert Ker Porter si Clausewitz, precum si de Nicolae Filimon in romanul Ciocoii vechi si noi.
Palatul Ghica de pe Podul Mogosoaiei  a ars in 1825. Refacut, a ramas in posesia familiei Ghica pana in jurul anului 1860, cand a fost cumparat de Nicolae Lahovary. In 1911 arhitectul Grigore Cerchez a proiectat edificiul Salii Comedia, ridicata in partea sudica a fostului domeniu Ghica. Cladirea cuprindea sala de spectacole propriu-zisa, un restaurant si, la subsol, un varieteu.


Sursa:
Lucian Sinigaglia
"Sala Comedia din Bucuresti un secol de existenta"


No comments: