Picture Background

Wednesday, January 14, 2015

Septimiu Sever



S-a nascut la Turda, la 30 aprilie 1926.
Dupa o perioada in care credea ca va ajunge pilot de avioane, ofiter, la sfarsitul celui de al II-lea Razboi mondial, printr-o schimbare data de framantarile timpului, din intamplare a ajuns sa dea concurs de admitere la Arta Dramatica.
Studiile si le-a finalizat la Academia Regala de Muzica si Arta Dramatica din Bucuresti, clasa Marioarei Voiculescu, in 1947. Unul dintre primii sai profesori a fost Victor Ion Popa, om de teatru si literat polivalent.
In perioada 1948-1971 interpreteaza roluri in mai mult de 50 de piese montate pe scene de renume: Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu (in Gaitele, de Alexandru Kiritescu, „Burghezul gentilom” de Molière), Teatrul „Lucia Sturdza-Bulandra”, in piesa „Un om obisnuit”, de Leonid Leonov, apoi a mai jucat la Teatrul National din Bucuresti si din Cluj, la Teatrul Mic, la Teatrul „Ion Creanga” din capitala, la Teatrul „I. D. Sarbu” din Petrosani, la Teatrul de Nord din Satu Mare, la Teatrul „Sica Alexandrescu” din Brasov.
A fost distribuit alaturi de nume rasunatoare ale teatrului romanesc ca Lucia Sturdza-Bulandra, Stefan Ciubotarasu, Clody Bertola, Fory Etterle, Beate Fredanov, Mircea Albulescu, Tantzi Cocea, Marcela Russu, ca sa citam numai cativa dintre colegii sai. Nu pot fi uitate rolurile pe care le-a creat in „Razvan si Vidra” de Bogdan Petriceicu Hasdeu, „Trei generatii” de Lucia Demetrius, „Horia” de Mihail Davidoglu, „Hanul de la Rascruce” si „Febre”de Horia Lovinescu, „Toate panzele sus” de Radu Tudoran. „Hamlet” si „Cum va place” de Shakespeare, „Don Carlos” si „Maria Stuart” de Schiller, „Cezar si Cleopatra” si „Candida” de Bernard Shaw, „Nora” si „Constructorul Solness” de Ibsen, „Sotul ideal” de Oscar Wilde, „Menajeria de sticla” de Tennessee Wiliams, „Moartea lui Danton” de Georg Büchner.
Septimiu Sever are, de asemenea, o bogata cariera cinematografica. Astfel, in 1953, i-a fost atribuit Premiul de Stat clasa I si Medalia de Aur pentru rolul din „Mitrea Cocor” de Mihail Sadoveanu. Roluri remarcabile a creat in „Citadela sfaramata” (1957), „La varsta dragostei” (1963), apoi „Dacii” si in „Mihai Viteazul – Unirea” (1970)
In 1971, impreuna cu sotia sa, Herastia Peretz, a emigrat in Canada. Aici a reusit sa-si continue cariera artistica, atat pe plan cinematografic, cat si scenic.
Filmografie canadiana:
• Un signe de feu (1991) 
• Source du mal, La (1988) 
• Matou, Le (1987) 
• Rachel et Réjean Inc. (1988) 
• Sophie, Lilianne et Normand (1986) 
• Manon (1987) 
• Jeunes en liberté (II) (1980) 
• Marisol (1983) 
• Jeunes en liberté (I) (1979) 
• Faut le faire (1977) 
• Grand-papa (1976)
Talentul si munca sa au fost rasplatite cu un premiu Chicago si un Génie la Toronto.
Septimiu Sever nu a ocolit nici profesiunea de profesor de arta dramatica. In Romania a fost asistentul lui George Vraca la Institutul de Arta Teatrala si Cine-matografica din Bucuresti, iar la Montreal si-a continuat menirea la Colegiul Brebeuf si la Colegiul Notre-Dame.
Sotia sa – Herastia Peretz -, l-a in-sotit, pe toate planurile, in realizarile sale, fiindu-i criticul cel mai fidel.
Pana in 2002 a fost presedintele Teatrului Marieville, Quebec, unde a jucat si a regizat spectacolele : „Les pieds nus” si „Ah! Six bons moines!”
In 2002, Septimiu Sever a fost invitat in Romania de catre actorul Ion Caramitru, care in Gala UNITER, i-a oferita Diploma de onoare a Teatrului National din Bucuresti.
La Montreal, actorul Septimiu Sever este mereu prezent in urma solicitarilor pe care le primeste privind activitatile culturale ale comunitatii romanesti.



Sursa foto:
Sfatul Popular Al Capitalei P. P. R.
Caiet Program, Teatrul Municipal, Stagiunea 1956 - 1957
Sursa text:
http://www.conexromcan.com/frm-2009/nr_53_septimiu_sever.htm




No comments: