Picture Background

Friday, January 2, 2015

Tanta si Costel

Coca Andronescu si Octavian Cotescu
Serialul umoristic „Tanta si Costel” a fost cea mai de succes emisiune a televiziunii romane in acele vremuri. La inceput a fost doar o schita, care a placut foarte mult publicului. Ion Baiesu a refacut materialul transformandu-l intr-un serial TV intitulat „Iubirea e un lucru mare” si difuzat intre anii 1965-70. „Un aport covarsitor l-au avut si cei doi actori Coca Andronescu si Octavian Cotescu, interpretarea lor a fost atat de convingatoare, incat cei doi n-au mai putut scapa de identitatea lor niciodata, povesteste Radu Baiesu, fiul scriitorului. Cotescu a facut eforturi disperate, a incercat sa joace rolul titular din tragedia shakespeariana Macbeth, dar in momentul in care a intrat pe scena, in armura, scaldat in sange si cu spada in mana, spectatorii au izbucnit in hohote de ras: Ha! Ha!
 Ha! Uite-l pe Costel!” Intre timp, serialul cu asa de mare priza la public, a fost considerat subversiv si oprit. Nu avea voie sa fie mai iubit decat primul fiu al patriei, tovarasul Nicolae  Ceausescu!
“- Auzi? Tu vrei neaparat sa te imbraci in mireasa?
- Pai vreau, sigur ca vreau… ca sa ma vada si pe mine localitatea si sa ma pozez.
- Si rochia vrei neaparat sa fie noua? Ca poti sa inchiriezi una, daca vrei… e pacat ca o porti doar odata…
- A, nu, inchiriez una de pe Lipscani. Si tu poti sa inchiriezi de acolo costum negru.
- Lasa ca am unul albastru, aproape nou, l-am folosit la o inmormantare si la un botez. Ce, nu merge si in albastru?
- Pai da de ce sa nu mearga? La noi s-a casatorit unul in gri si ce menaj fericit a avut…”
          Lehliu, Medgidia, Crevedia, Babadag… pe ruta asta umbla zilnic un serios achizitor de vite pe nume Costel. Intr-o zi, intr-o gara, intalneste o fata serioasa, casierita la alimentara, care corespunde si ca fizic si ca caracter. Dupa 5 minute de discutii la un mic si la o bere, cei doi oameni foarte seriosi constata cat de asemanatoare le sunt principiile de viata si decid sa se casatoreasca.
          Intorc pe toate fetele problema sarmalelor si a porcului, a invitatilor la nunta si a costumului de ginere, dar uita sa se intrebe unul pe altul cum ii cheama. Trenul vine, frumoasa se urca in el, si Costel ramane in gara sa mediteze la problema asta: cum o sa dea el de logodnica sa fara nume? Dar un om cu asa principii solide de viata nu poate sa nu se descurce pana la urma.





No comments: