Picture Background

Friday, January 23, 2015

"VICTOR REBENGIUC, acest adevarat bijutier de psihologii umane."



Victor era nascut sa fie invingator. Asta nu inseamna ca la el viata a decurs usor, nu! Toti respiram acelasi aer, aceleasi “formule de viata”, contrafacute. Capacitatea lui de a face altceva, de a nu se integra in normele absurde il separau de restul tagmei noastre.
In profesie el exprima o gandire cu o incarcatura de energii modificatoare de substanta umana. Are acest dar de a exprima artistic “inefabilul”, acel “ceva” ce se petrece dincolo de cuvant, ba chiar in adancurile enigmatice ale fiintei. Victor e stapanit de HAR si harul este emanatia Duhului Sfant – Victor e un om care “VEDE in intuneric”. 


Am citit intr-o carte a lui Moritz Benedickt, “Teoria baghetei si a pendulului”, ca un numar relativ mic de oameni sunt adaptati vederii in intuneric. Savanti, medici au examinat in Camera obsura, cele doua categorii de oameni: cei obisnuiti si cei “adaptati vederii in intuneric”. Totusi exista o distinctie in ceea ce priveste “aura spirituala”, care este accesibila numai celor ce au trecut prin calea cunoasterii la contemplarea spirituala. Sufletul omenesc va aspira in mod necesar la CONTEMPLAREA spirituala, nu fizica, a AUREI. Fara asemenea contemplare, spune autorul, vietuirea ramane in inconstient.
Realizarile profesionale ale lui Victor Rebengiuc, acest adevarat bijutier de psihologii umane, atat de diverse, de controversate, l-au impus in randul marilor actori ai lumii. In “Danaidele”, desi era inconjurat de profesionisti de marca, s-a detasat la mare distanta. Era singurul care a creat fiorul tragic in rolul Apolon Pelasgos – cu exceptia corului, sau a actritei Coca Bloos, excelenta in rolul Danaos. Apolon pentru greci reprezenta zeul care vorbea prin semne si oracole, el fiind simbolul cunoasterii divine, caruia ii era inchinat sanctuarul de la Delphi.
In realitate, Victor e direct, se comporta firesc si mai ales nu e snob. Cinismul lui, uneori, vine din dispretul pentru suficienta si falsitatea unora. Constiinciozitatea, rigoarea si devotamentul lui Victor pentru profesie, vin din strafundurile fiintei lui, de acolo unde clocoteste iubirea. El are un temperament puternic din care tasnesc toate nuantele umane, printr-o intuitie cu care sunt inzestrate geniile. Nu-mi este mie la indemana sa pot explica acest “mister al creatiei”.
(…) Nu poti vorbi in cateva pagini despre “Destinul unui titan”, care a trait intr-o singura viata, cat zece. Recunosc, mi-a fost foarte greu sa-I cuprind intregul, esenta, desi mi-am notat in mai toate caietele gandurile, impresiile, interviurile, filmele, spectacolele. Erau atat de multe, ca nici macar nu stiam de unde sa incep si unde sa ajung, caci totul mi se parea fara sfarsit. Mi s-a intamplat sa iubesc foarte mult stelele, sa le privesc indelung vrajita de imensitatea ce ne desparte si sa ma aud strigand in gol: “Messieurs! Moi je suis comble!” Dintotdeauna am simtit cum “Timpul”, traversat de Victor Rebengiuc se dilata si, asemeni puzderiei de stele, intr-o lupta feroce, spiritul lui se desfasura in atingerea Scopului final – actul de creatie, REVELATIA, in actul prin care divinitatea si-ar dezvalui oamenilor vointa Sa.


Alta Victoria Dobre – “Promotia de aur”

Daca aveti posibilitatea sa gasiti aceasta carte, cititi acest “portret” in intregime. Este unul dintre cele mai frumoase. (L.J.)

No comments: