Picture Background

Wednesday, April 15, 2015

Remember Catalin Naum


Acum, la plecarea lui dintre noi, ma napadesc amintiri unice, amintiri personale. Am spus intotdeauna ca Naum mi-a fost u n fel d e mentor. I-o spuneam si lui, care parca rosea, oricum se balbaia si refuza caracterizarea. 
Catalin Naum, atunci cand eram studenti, era mama noastra a tuturor. In camera lui de camin ne adunam serile si discutam succesele sau esecurile, premierele si cartile nou aparute. 
Catalin avea un anume mod de a ne face sa ne indoim de cele cunoscute, punand probleme insolite si deschizandu-ne ochii la nuante, ca unor provinciali ce eram. Diaconu, Rozorea, Colomiet, Colceag, Zamfirescu... putem sa spunem acelasi lucru despre Catalin Naum... 

Vazandu-i examenele de la regie sau ucand in unele dintre ele simteam ca-l asteapta o cariera serioasa.
 La terminarea facultatii am asteptat sa tasneasca in teatrul romanesc ca o cometa, cum o faceau si Andrei Serban, Aureliu Manea, Ivan Helmer, Alexa Visarion, Dan Micu sau Iulian Visa... Apoi Tudor Marascu, Al. Tocilescu, Catalina Buzoianu sau Nicoleta Toia... Ca in film Pita si Veroiu, Iosif Demian, Nicolae Margineanu si atatia altii. 
Asa s-a si intamplat, un timp, apoi am descoperit ca modalitatea aceea mamoasa de la inceput a lui Catalin Naum, se implineste prin activitatea de la Teatrul Podul. 
De acolo au inceput sa apara „podarii” cum se autonumeau ei insisi - Geo Visu, Olga Delia Mateescu, Oana Pellea, Adrian Titieni, Claudiu Bleont, Alexandru Jitea, Ioana Macaria, Ovidiu Niculescu, Ada Navrot, Ilinca Goia, Mihai Calin, Vlad Zamfirescu, Ita Bratila, Dragos Bucur, Dan Bordeianu, Bogdan Dumitrache, Papadopol, regizorii Vasile Nedelcu si Alexandru Mazgareanu si atatia altii, greu de numit aici. 
Teatrul Podu' a devenit, gratie lui Naum, o pepiniera de talente, o scoala inainte de scoala, careia Catalin i s-a dedicat pe deplin.
Pana si UNITER-ul i-a recunoscut lui Catalin Naum aportul deosebit in promovarea tinerelor talente printr-un premiu pentru intreaga activitate. 
Cald, suparacios si imbratisator, cult si ciufut, slab si puternic, visator si dezorganizat, de o harnicie debordanta, dar fara spirit organizatoric, Catalin Naum este pentru mine boemul perfect, care a facut din propria lui viata o creatie completa, lasand in urma doar persoane care l-au iubit...

prof. univ. dr. Florin Zamfirescu
 
„Podul la inceputuri, acum 35 de ani: Magda Bordeianu si Tedi Sugar; noi, studentii de la I.A.T.C., constructii, arte plastice, filologie; culoarul pictat in alb si negru, cubist; muzica lui Salvatore Adamo; spectacolul pentru Nancy; festivalul de la Cluj, unde in juriu era Bita Banu; premiera absoluta a piesei lui Baiesu "Vinovatul", regizata de Constantin Vaeni, in care jucam eu cu Michi; spectacolul "Ritmuri", festivalul de la Wroclaw; colegii mei Petrica Ionescu, Iulian Necsulescu, Dan Micu, Gelu Colceag, Mircea Diaconu, Slobi, Florin, Liliana si multi altii. Podul in care citeam piese sau scenarii, in care studenti de la filologie si sociologie, acum scriitori, erau electricienii de la reflectoare, seamana cu cel de azi, pentru pasiunea si prospetimea cu care ii sunt impregnate zidurile.”

prof. univ. dr. Olga Delia Mateescu


Sursa:
Revista Concept
nr.1 / iunie 2013


No comments: