Picture Background

Thursday, July 2, 2015

In regia marelui actor si excelent regizor Ion Fintesteanu, "Diplomatii" de Peter Karvas

Carmen Stanescu si Damian Crismaru in "Diplomatii"

Multi ani a exercitat profesoratul in cadrul Institutului de Teatru, reusind sa promoveze talente autentice pe scena teatrului romanesc.
Seful de promotie din anul 1953, Damian Crismaru a fost lansat cu succes pe scena Teatrului National din Bucuresti chiar in acelasi an. A calcat cu dreptul pe marea scena, fiind apreciat de la bun inceput de Sica Alexandrescu, de vestitii regizori Ion Sahighian, Al. Finti, Moni Ghelerter si, bineinteles, de maestrul Fintesteanu. Acesta a realizat ca regizor cateva spectacole memorabile, in distributia carora Damian avea un loc de frunte.
In 1959 a pus in scena o piesa moderna, "Diplomatii" de Peter Karvas, cu multa eleganta, rafinament si o distributie din care faceam si eu parte.
Sunt aproape sigura ca, in afara de frumusetea si de talentul meu, recunoscute deja, a atarnat greu la cantar pentru distribuirea mea si faptul ca eram casatorita cu Damian, favoritul maestrului.
A fost un spectacol de succes la public, care era dornic sa vada un manunchi de primi actori, ca Natasa Alexandra - sotia Ambasatorului Kox, interpretat de fermecatorul Aurel Munteanu - si tineri frumosi si talentati ca Damian Crismaru, Alexandru Demetriad si Mihai Berechet, care nu se apucase inca de regie.
Damian era superb in rolul doctorului egiptean Samardal ben Kasim, de care era indragostita Gloria Kox, fiica ambasadorului, interpretata de mine, curtata de toti ceilalti.

Carmen Stanescu
"Destainuiri"


No comments: