Picture Background

Friday, July 31, 2015

Irina Bora Iordachescu


O chema Irina Bora. La varsta de 9 ani prezenta la microfon evolutiile faimosului cor de copii al Radiodifuziunii, condus cu talent si competenta de catre Ion Vanica. Irina urma sa prezinte si "video" acest cor, la primul Revelion al abia nascutei Televiziuni Romane. Dar o defectiune tehnica a intrerupt transmisiunea timp de patru ore. Aceasta intrerupere a facut sa iasa din program aparitia corului si implicit debutul televizionistic al micutei Irina. Dar acest prim ghinion nu a fost urmat si de un altul, ea devenind curand un "star" TV. A participat la numeroase genuri de emisiuni, din copilarie pana la adolescenta si chiar mai tarziu, ca tanara si atragatoare domnisoara.

 

Ea a urmat Danielei Anencov ca partenera a celebrului "Aschiuta", manuit de Justin Grad, care statea ascuns dupa un fotoliu. Dialogul celor doi - Aschiuta si Irina - facea deliciul micilor telespectatori. Inca inainte de a implini 18 ani, Irina Bora a devenit membru permanent al echipajului lui Val-Vartej.
Calitatile ei muzicale au plasat-o si ca principala interpreta a cantecelor din fiecare episod. Una dintre melodiile lansate de ea a devenit repede un adevarat slagar. Purta titlul "E noapte in Madagascar" si fusese compus, ca si celelalte melodii, de catre Titi Acs. Cand a implinit 20 de ani, Irina s-a maritat cu faimosul bariton Dan Iordachescu. Regretatul Octavian Paler, in calitate de vicepresedinte al institutiei, ii propusese sa devina crainica a postului. O atragea teribil aceasta profesiune, dar au retinut-o obligatiile familiale, grija pentru cele trei fete pe care le-a nascut, dintre care doua, Irina si Cristina, au mostenit talentul ambilor parinti, afirmandu-se in viata muzicala nationala si internationala. Mama a urmat Facultatea de Limbi Straine, devenind o apreciata profesoara de engleza. Dar inca si acum, ajunsa la deplina maturitate, regreta cariera pe care ar fi putut s-o aiba. Ne amintim, si ea si eu, un episod in care Mortimer, inamicul de moarte al lui Val-Vartej, personaj pe care il extrasesem din alta carte celebra, "Aventurile lui Sherlock Holmes", isi pusese in gand s-o rapeasca. In scenariu, ea facuse intamplator schimb de hamacuri cu pantecosul Munchhausen, asa ca, in timpul noptii, pe intuneric, doi banditi (de fapt, doi amarati de figuranti) crezand ca au de-a face cu Irina, erau obligati sa-l care, cu hamac cu tot, pe hiperponderalul baron, interpretat cu un haz nespus de catre N. Gardescu. Din cauza greutatii, hamacul s-a rupt, baronul a cazut jos, in hohotele de ras ale intregii echipe, inclusiv ale lui Mortimer, interpretat de actorul Aurel Rogalski, fratele compozitorului. Norocul a fost ca intamplarea s-a petrecut in repetitie si nu in emisiune. Aceasta se difuza in direct, pe viu, si orice improvizatie ar fi fost inutila, in scena urmatoare baronul
trebuind sa ajunga prizonier la Mortimer, in castel. La difuzarea emisiunii, s-a renuntat la ideea transportarii baronului culcat in hamac. Munchhausen, dormind adanc, a fost dus direct pe brate, aceasta constituind de asemnenea o problema destul de dificila, rezolvata prin dublarea numarului de banditi care il transportau.


Am adaugat la acest articol si o fotografie, gasita printre sutele care imi umplu sertarele. Ii veti recunoaste, de la stanga la dreapta, pe regretatul Tudorel Popa, interpretul savantului Paganel, pe subsemnatul cu peste 40 de ani mai tanar, pe draguta Irina Bora, pe Grigore Gonta cand il juca pe Ionut, iar in spate, padurea
Baneasa, decor folosit pentru foarte multe filmari ale serialului nostru. Singura peste care au trecut anii, aproape fara sa lase urme, este doar padurea.

OCTAVIAN SAVA
REALITATEA EVREIASCA - Nr. 292-293 (1092-1093) - 4 martie - 4 aprilie 2008


1 comment: