Picture Background

Monday, July 27, 2015

Nebunia lui Pantalone

Florian Pittis (Arlechino)

Spectacol realizat in studiourile Televiziunii Romane, in anul 1971 si distins cu premiul revistei "Teatru", pentru regie de teatru TV
Scenariul si regia: Alexandru Tatos


Sursa video:
LuminaDinPupila

Mariana Mihut
Sentimentul general este ca ne-am aflat in fata unui spectacol deosebit, autoironic, fara ostentatia luciditatii, crud – dar nu cinic, dinamic – dar fara frenezia miscarii neostoite, plin de verva si de suplete, un spectacol atat de inteligent incat parea de o dureroasa naivitate. Cativa dintre actori – da, int-adevar, actori de commedia dell’ arte – nu ostenesc sa ne vrajeasca. 


Marin Moraru si Mihai Paladescu

Ei joaca nu numai cu glasul, asa cum se intampla atat de des. Ei joaca – cer dispensa lingvistica! – ei joaca, da!, cu picioarele, ceea ce – avand in vedere traditia de imobilitate dezvoltata de un repertoriu scris nu pentru oameni, ci pentru statui – este, zic eu, o lauda suprema. Sa laudam deci aceasta echipa pentru elocinta cu care s-a miscat, pentru incarcatura emotionala pe care a stiut s-o dea gestului. S-o laudam pentru inventivitatea ei, pentru cum a citit textul, cum l-a frazat, cum l-a labartat, l-a comprimat, l-a cantat, l-a morfolit, l-a balbait, l-a sasait, l-a inflorat.
Toti, aproape toti au fost incantatori. Marin Moraru a fost incantator in  tiradele Doctorului, Mihai Paladescu a fost incantator ca Pantalone, un Pantalone gangav cu creier de gaina si balamale neunse; incantatori au fost Florian Pittis – Arlechino de guma si de scanteie, Mariana Mihut – Colombina hotomana si fasneata, Niky Wolez – suava madona masculina, Dinica – cu ochiadele lui, cu zambetele lui pe diagonala. Jean Lorin Florescu a jucat in buna traditie a lui Miles gloriosus, Ileana Cernat si Dan Tufaru au emanat un lirism acrisor si gratios. Scenografia Doinei Levinta a slujit cu talent ideea commediei dell’ arte. Echipa operatorilor (Edwiga Adelman, Constantin Lungu, Aurel Copos, Alexandru Condurache) a fost la inaltime.
Complicele si autorul moral a tuturor celor spuse mai sus: Alexandru Tatos.

Ecaterina Oproiu
Contemporanul, 21 mai, 1971

No comments: