Picture Background

Wednesday, September 30, 2015

Alexandru Finti


Alexandru Finti, actor care a lucrat ani de zile la Teatrul Regina Maria, al companiei Bulandra, remarcandu-se in roluri de tineri focosi. El fusese angajat de Madame Bulandra dupa ce facuse a se vorbi elogios despre el la Teatrul Popular, intr-o piesa a lui Nicolae Iorga, care, obisnuit, isi confectiona lucrarile dramatice intr-un "drum de fier" de la Paris la Bucuresti, piesa botezata ca sa intre in popor:"Sarmala, eroul poporului". La Regina Maria s-a remarcat intr-un rol de june focos, Etienne, alaturi de marea creatie a directorului teatrului, Tony Bulandra "Marchizul de Priola" in importantul rol al fiului marchizului.
Cand a venit la Guvern regimul comunist, el care credea puternic in noile realizari, s-a transformat din actor in regizor, socotind ca-n ierarhia artistica, acest nou post il salta mai sus. Si a realizat intr-adevar, cu Florin Piersic, piesa "Oameni si soareci" care prin exceptionala daruire, frumusete si priza la public ale lui Florin Piersic, lucrarea destul de interesanta, a triumfat cateva stagiuni pe prima scena a tarii - Teatrul National din Bucuresti.


Gaby Michailescu
(Din volumul "BIRLIC")

P.S. Ca o erata la cele povestite de d-nul Michailescu, prin amabilitatea domnului  Mihai Sarca, adaug o fotografie cu programul spectacolului "Marchizul de Priola" din care reiese ca Al. Finti era Pierre Morain si nu Etienne.




No comments: