Picture Background

Saturday, September 12, 2015

BIRLIC - Rara avis!

Grigore Vasiliu Birlic
La Gradina Marconi din Calea Grivitei si la teatrele centrale disputate de Sica cu Beresteanu - fost negustor de tucale si sticle de lampa la Galati - si cu alt filfizon pomadat, Steimbach, Grigore Vasiliu bate firesc toate retetele, sute de reprezentatii fara nici o odihna, fara nici o vacanta. O vara intreaga joaca impreuna cu Maria Antonova la Gradina Marconi de langa Gara de Nord "Fustele de la minister", de A. de Herz. 

Angela Mateescu la umbra unui arbore batran, olteanca din Oboga, care va deveni prima sotie a eroului nostru, impreuna cu Silvia Dumitrescu-Timica

Hohotele de ras ale bucurestenilor anihileaza sirenele trenurilor care pleaca sa duca la provincie si chiar parintilor la Folticeni, nasterea unui nemaipomenit comic, care dupa alta piesa reusita de cuplul Musatescu - Alexandrescu - intitulata "Birlic" - prin interpretarea-i ghidusa, fascinator cuceritoare ii creeaza renumele intregii cariere si vieti. Instantaneu, dupa premiera, un altul: Grigore Vasiliu Birlic.

E drept ca la stabilirea lui in Bucuresti nu se prea uita nici o femeie la el, nefiind intocmai pe viata... Singura care a deschis atunci ochii pe el, care l-a bagat in seama, a fost olteanca Angela Mateescu, de la Oboga, pe care a apucat-o actrita bretonata in inceputurile ei la Nationalul craiovean. Ea s-a indurat de el, atunci cand nu era facut, si l-a luat de barbat. Probabil, intuindu-i stralucitul viitor. Mai inalta cu un cap ca el si subtire trestie, ca sa-i fie sergent-major la toate capriciile si viciile ce-l navaleau samavolnic. Jocurile de noroc cu toatele, cursele de cai in intregime, trap, galop. Vedete cabaline la trap: "Avion", "Monte Carlo", "Jepa", "Flinta", "Rac", "Hotoman"... Cu coama in vant: "Zagreb", "Bar", "le Duc", "Boer Bibi", "Peris", "Baba Novac"...
Datorita harului sau divin, bunatatii sale, galant cum era, Angela a avut toate satisfactiile unei vieti imbelsugate, fara a ravni la ceva, incontinuu imbratisata de farmecul lui. Nu pot afirma ca nu s-a uitat in ochii altei femei, fiind afemeiat din nascare. A placut femeilor datorita caldurii sale sufletesti si pentru felul in care intelegea sa le inveseleasca, mult mai mult ca actorii prim-amorezi.
Neindoios cine a profitat cel mai mult de cariera lui a fost Sica Alexandrescu, care nestiind mare lucru l-a regizat bruftuluindu-l, injosindu-l, chiar insultandu-l inconstient, fara sa-i inteleaga miracolul aparitiei sale pe pamant - artist de geniu, nemuritor din viata! Rara avis (pasare rara) cum i-au spus intalienii dupa ce l-au vazut la "Fenice" la Venetia, patria lui Goldoni, in "Badaranii". Sau cum a afirmat marele regizor rus, Zavatski de la MHAT, dupa ce l-a uluit in rolul lui Bobcinski din "Revizorul" lui Gogol, ca marele continent slav nu are un comedian de atare anvergura.

Gaby Michailescu
"BIRLIC"

No comments: