Picture Background

Tuesday, September 29, 2015

Tineretea dintai a unor mari actori - Gheorghe Dinica


GEORGHE DINICA

Foarte tanarul Gheorghe Dinica, in 1957, facand compozitie de varsta in rolul meticulosului domn Bogoiu ("Jocul de-a vacanta" de Mihail Sebastian).

Trupa anului 1957 de la Casa de Cultura a Sindicatelor era intr-adevar puternica. Foarte uniti, artistii, in numar de peste patruzeci, erau nu numai interpreti, ci si masinisti, sonorizatori sau recuziteri, si toate aceste indeletniciri ajutatoare scenei le faceau cu pasiune. Pentru ca sa se ajunga la un limbaj artistic comun, noii veniti treceau timp de un an, printr-un curs de perfectionare, unde pe langa actorie luau contact si cu notiuni de istoria teatrului, scenografie sau machiaj. 
Asa a luat nastere, in acel an, spectacolul cu "Jocul de-a vacanta", crampei de vis, farama de poezie, joc caruia i-au daruit intreg entuziasmul niste oameni cu profesii diferite. Printre personajele create, un Bogoiu plin de omenesc si sinceritate, o compozitie ce descopera un actor de larga si profunda inspiratie dramatica: Gheorghe Dinica, functionar la posta.

ALMANAHUL GONG '89


No comments: