Picture Background

Tuesday, September 1, 2015

"Toma venea rar... Beligan platea cu hartii fosnitoare, noi..."


In anii ’70, bucurestenii care se respectau, dar mai ales crema intelectualitatii si protipendada comunista cumparau cafea dintr-un singur loc: Magazinul de Cafea si Dulciuri al lui Gheorghe Florescu, de pe strada Hristo Botev nr.10. Aici se intalneau actori si scriitori deopotriva si-si permiteau o anecdota imbiati de aroma puternica a cafelei. (...)

Povestea domnului Florescu s-a reinventat la 22 octombrie 1990, dupa ce a suferit un accident vascular. S-a hotarat sa infiinteze conform traditiilor armenesti un magazin cu aromele licorii negre, asa cum era cea din Hristo Botev 10. „Am adus cele mai bune cafele din lume. A fost un vis pe care mi l-am indeplinit”, marturiseste Gheorghe Florescu. 

Pasiunea pentru cafea il bantuie de multa vreme. La 6 ani, in cartierul copilariei Dudesti, se afla in fata unei masini de cafea, a lui Avedis Carabelaian. „Gustam cate o boaba si patronul, Avedis, imi spune: «Gicuta, ia cu zahar!». Mi-a placut!”, spune cafegiul despre prima intalnire cu licoarea.

La 1 martie 1971, se deschidea magazinasul cu delicatese al tanarului negustor Florescu, iar pana in 1977, cand avea sa se mute in strada Sfintilor fiind daramat de cutremurul din 4 martie, a adunat intre peretii sai intelectualii boemi ai vremii. Toma Caragiu, Radu Beligan sau Nichita Stanescu sunt doar trei din pleiada de mari oameni care au trecut pe acolo. Toma Caragiu venea rar. Se aseza pe „bancuta“ improvizata din pachete de zahar, acoperita cu saci de cafea, peste care era aruncata panza de steag. „«Daca ar sti nea’ Nicu ca acum stam pe secera si ciocanul lui, ne-ar omori!», radea Toma Caragiu, in vreme ce se aseza pe bancuta din magazinul meu“, spune Gheorghe Florescu, cafegiul cu povesti. Nichita Stanescu venea in fiecare dimineata, pentru ca statea in apropiere de Hristov Botez, numarul 10. „Bea o cafea in fiecare dimineata si mai lua apoi acasa 30 de grame de cafea. Atat!“, povesteste hotarat Gheorghe Florescu. 

La sfarsitul anilor ’70, printre clientii cei mai de seama ai cafegiului se numarau Toma Caragiu. „In seara aceea de 4 martie a venit la mine si a cumparat o sticla de whiskey. Zicea ca are musafiri, un coleg, regizor”, isi aminteste Florescu. Totodata, Alexandru Giugaru, Ion Baiesu, Paul Sava si Victor Rebengiuc ii calcau pravalia din centrul orasului. „Cand venea, Radu Beligan cumpara mereu cate doua cartoane de vin negru, Malaga si platea numai cu hartii noi, fosnitoare, asa incat nevasta-mea credea ca are masina de fabricat bani”, marturiseste Gheorghe Florescu. 


Foto: Avedis Carabelaian
Sursa: AICI


No comments: