Picture Background

Monday, October 12, 2015

Dorina Lazar: "Vreau sa va spun ca este cea mai tanara fiinta de pe lume."

Tamara Buciuceanu-Botez in "Cumetrele"

Indragita actrita Dorina Lazar si-a deschis sufletul si ne-a vorbit cu drag despre Tamara Buciuceanu-Botez.

Au jucat impreuna in spectacole de anvergura. De la "Titanic vals" pana la "Cumetrele", cele doua actrite au avut de parcurs un drum anevoios. La capatul acestui drum a ramas insa o relatie sincera de prietenie si un sentiment de admiratie. 

"Pe mine ma leaga soarta de Tamara Buciuceanu. O stiu de foarte multi ani. Dar totul a inceput in 1969, in perioada in care era angajata la Teatrul Giulesti. Cum spuneam, in 1969 a fost invitata de Ion Dacian sa faca parte din trupa Operetei. Plecand, asadar, de la Teatrul Giulesti, Dinu Cernescu m-a invitat pe mine sa joc in spectacolul in care urma sa joace Tamara. Vreau sa precizez ca nu pe locul Tamarei Buciuceanu, ci pe postul ei am venit eu la Teatrul Giulesti.

Dupa aceea, ne-am cunoscut la Televiziune, la Radio si ne-am apropiat foarte tare. Atunci am facut o nebunie! In 1990, mi-am facut un teatru particular. Am montat o piesa, care se chema «Jaful de la miezul noptii», spectacol in care a jucat si Tamara. Relatia dintre noi a devenit si mai solida", marturiseste Dorina Lazar.

PERFORMANTE UNICE. Tamara Buciuceanu are har, spuneau colegii de breasla. Tamara Buciuceanu e geniala, afirma publicul spectator. In lumea teatrului s-a afirmat prin talent, putere de munca si respect, iar aprecierile nu au contenit sa apara. "La noi - continua Dorina Lazar - se spune ca actorul si omul se cunosc la drum, la turneu. Am facut nenumarate turnee, deplasari alaturi de ea. Vreau sa va spun ca este cea mai tanara fiinta de pe lume. Apoi, imi aduc aminte de succesul, marele succes din «Cumetrele». Interpreta rolul unei soacre paralizate. Desi nu a avut nici un cuvant de spus, fiindca totul s-a bazat pe mimica, Tamara a fost febletea spectacolului. Sunt foarte putini actori care reusesc astfel de performante. Nimeni nu mai poate sa fie ca Tamara, ca Birlic, ca Braila... sunt niste ipochimene unice lasate de Dumnezeu pe pamant".

STALPUL FAMILIEI. Sentimentele Dorinei Lazar se reflecta in caldura cu care ne-a vorbit despre doamna Teatrului romanesc. "O admir tare, tare mult! Si o admir pentru tot, si ca om, si ca artist. La un moment dat si-a fracturat umarul, dar a venit in turneu si a jucat cu umarul bolnav, bagat in ghips. Nu a existat sa spuna ca nu vine, niciodata nu si-ar fi trimis publicul acasa. Actorii tineri cred ca ar 
trebui sa invete de la ea, sa pretuiasca adevaratele valori.

In plus, cei tineri, care o poarta in inima, mai trebuie sa stie ca Isocel este o persoana extrem de agreabila, e o gospodina incredibila, un prieten credincios, o fiinta care nu a intarziat o data la un spectacol sau o repetitie. O doamna de o finete iesita din comun cu o fire foarte joviala si un rafinat simt al umorului. 

Ma bucur nespus ca ii dedicati aceasta editie, pentru ca este un om care merita cu adevarat. Intr-un fel cred ca a fost si stalpul familiei. Desi sora ei, Iulia Buciuceanu, este o celebra mezzo-soprana, nepotul Mihai Constantin un actor talentat... cred ca ea este sprijinul moral, catargul acestei comori de artisti.

Pentru toate aceste lucruri, o imbratisez si o iubesc!", incheie Dorina Lazar.


Sursa:
http://jurnalul.ro/editie-de-colectie/tamara-buciuceanu-botez


No comments: