Monday, May 18, 2015
Haig Acterian
Haig Acterian este primul nascut dintre fratii Acterian, un faimos regizor din perioada interbelica, fiind fratele lui Arsavir Acterian si al lui Jeni Acterian. A fost coleg cu Mircea Eliade la Liceul Spiru Haret din Bucuresti si este unul dintre personajele din "Romanul adolescentului miop".
A debutat cu versuri, semnate cu pseudonimul Mihail, in revista "Vlastare" a Liceului Spiru Haret, editata chiar de viitorul istoric al religiilor, Mircea Eliade. S-a casatorit cu actrita Marietta Sadova, una dintre marile actrite de drama ale Teatrului National din Bucuresti. Desi era tentat initial sa dea examen de admitere la Conservator si sa studieze muzica, se inscrie la Conservatorul de Arta Dramatica la clasa Luciei Sturdza Bulandra, pe care il absolva cu brio. Examenul de absolvire l-a reprezentat un rol in piesa lui Adrian Maniu "Mesterul Manole". De altfel, romanul indian al fostului sau coleg de liceu, Mircea Eliade "Isabel si apele Diavolului" era dedicat "Prietenului Mihail si oarbei Lalu", Lalu fiind o cersetoare oarba pe care Eliade a intilnit-o in vremea cind locuia in Rippon Street, Kolkata.
Haig Acterian va deveni ulterior primul regizor diplomat de film din Romania, dupa ce a urmat un curs de specializare la Roma, in studiourile Cinecitta. A corespondat cu Edward Gordon Craig, un regizor si teoretician al teatrului modernist englez, considerat unul din parintii teatrului modernist european. A scris mai multe carti de teatru, din care le amintim doar pe cele mai importante: Pretexte pentru o dramaturgie romaneasca cu o prefata de Edward Gordon Craig (Vremea, 1936), Gordon Craig si ideea in teatru (Vremea, 1936), Dupa un veac de teatru romanesc, (Bucovina, 1937), Organizarea teatrului (Bucovina, 1938), Shakespeare (Ed. Fundatiilor Regale, 1938), Limitele artei, (Atelierele Grafice Luceafarul, 1939).
Alaturi de colegii sai de generatie, Mihail Sebastian si Camil Petrescu, cei cu care impartasea interesul pentru Craig si teatrul experimental sau de avangarda, a fost unul dintre cei mai prestigiosi cronicari teatrali interbelici. Este autorul primei monografii William Shakespeare, "Shakespeare", scrisa si publicata in limba romana.
Potrivit scriitorului Mihail Sebastian (Jurnal), „in 1932, Haig era comunist”, calitate in care a colaborat la revista Bluze albastre, principalul saptamanal al Partidului comunist. Insa in 1936 a trecut la extrema opusa, probabil sub influenta lui Mihail Polihroniade, devenind membru al Miscarii Legionare.
A detinut functia de director al Teatrului National din Bucuresti in timpul participarii la guvernare a legionarilor. Dupa ce armata obedienta generalului Antonescu a zdrobit rebeliunea legionara, Acterian a fost intemnitat in penitenciarul de la Lugoj, unde a reusit sa finalizeze in anii 1941-1943 cea de-a doua monografie despre Molière, publicata insa abia dupa 1989.
La interventia sotiei sale, actrita Marietta Sadova, pe langa regele Mihai I, Acterian a fost eliberat din detentie si trimis pe frontul de est, unde a cazut la Kuban, in prima linie, la 8 august 1943. Dupa moartea lui, Marietta Sadova nu s-a recasatorit.
Sursa:
cultural.bzi.ro
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Un mare om! Cinste memoriei lui!
ReplyDelete