Picture Background

Thursday, September 3, 2015

Minunata Valeria Seciu si Bella McCorkle

Valeria Seciu in rolul Bella McCorkle
Fragilitate si forta, confuzie si luciditate, tandrete si ironie, o paleta impresionanta de trairi exprimate cu o sobrietate a jocului exemplara. Actrita Valeria Seciu da viata magistral Bellei McCorkle din ultima piesa a lui Tennessee Williams, "Doamna noastra din Pascagoula". (...)

Cu un talent foarte special, cu un joc facut din nuante, cu capacitatea de a comunica tragedia, dar si comicul, fragilitatea sau forta, dincolo de cuvant, prin privire, prin zambetul sau inefabil si prin aproape imperceptibile miscari corporale, Valeria Seciu a dat teatrului romanesc o seama de personaje antologice, de la Veronica Micle, rolul ei de debut, alaturi de Ion Caramitru, sub bagheta regizorului Sica Alexandrescu, la Margareta din "Maestrul si Margareta" al lui Bulgakov, Ersilia Drei din "Sa imbracam pe cei goi", de Pirandello, Marguerite Gautier din "Doamna cu camelii" sau Ea din "Cerul instelat deasupra noastra", piesa scrisa de Ecaterina Oproiu special pentru Valeria Seciu si Stefan Iordache. Raman in memoria spectatorului Arkadina din "Pescarusul" de Cehov, ca si recitalul "Arta iubirii" in regia Catalinei Buzoianu, Cordelia din „Regele Lear", in regia Radu Penciulescu, Corina din „Jocul de-a vacanta", de Mihail Sebastian. Mai recent, Esme din "Cum gandeste Amy" de David Hare, Gloucester din "Regele Lear" montat de Andrei Serban la Bulandra cu distributie exclusiv feminina i-au adus premii UNITER. Lista este evident mult mai lunga si enumerarea aleatorie.

Colega de promotie cu Mariana Mihut, cu Ovidiu Iuliu Moldovan, cu Ion Caramitru, Rodica Mandache, Valeria Seciu face parte din clasa marilor actori capabili sa imbine suavul si frivolul cu cuzimea si profunzimea, sa-si construiasca personajul cu inteligenta, detasandu-se de el, dar conferindu-i, in acelasi timp, propria substanta afectiva.


Victoria Anghelescu

Sursa: AICI


No comments: