Picture Background

Thursday, September 3, 2015

"Regele Lear" in regia lui Radu Penciulescu


Teatrul National I.L. Caragiale
Regele Lear
Regia: Radu Penciulescu
Scenografia: Florica Malureanu

Cu: George Constantin, Gheorghe Cozorici, Constantin Rautchi, Traian Stanescu, Matei Gheorghiu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Valeria Seciu, Silvia Popovici, Eliza Plopeanu, Costel Constantin, Stefan Velniciuc, Constantin Dinulescu, Raducu Itcus s.a.

Data premierei: 30 octombrie 1970


>>Toti eram tineri in acel spectacol, intr-adevar extraordinar! Tocmai acest adevar a si creat “valva” din jurul lui. In conceptia majoritatii spectatorilor, dar chiar si a criticilor obisnuiti cu stilul clasic de montare – gen Sica Alexandrescu, sa zicem –, Lear era un rege batran. Idealul era intruchipat, fireste, de un actor cu parul alb, un monument, cum a fost marele Storin... Si, cand colo, lumea s-a pomenit cu noi. Cu George in “Lear”, cu mine in “Oswald”, cu Silvia Popovici, cu Eliza Plopeanu, cu Vali Seciu si cu Costel Constantin. Si decorurile erau uluitoare... Domina “albul”, totul era doar sugerat... Scenografa, care realizase si costumele, era tot foarte tanara: Florica Malureanu. Asta se intampla in 1970 – anul cand am fost angajat la Teatrul National Bucuresti. Ce vremuri! Lucrau pe atunci, in ritm frenetic, realizand spectacole naucitoare, si Ciulei, si Pintilie, si Esrig, si Valeriu Moisescu, si Dinu Cernescu (aflat, in acel timp, intr-o forma de zile mari). Cam tot pe-atunci m-a luat Penciulescu intr-un spectacol de Televiziune cu piesa lui Gorky – “Cei din urma”. Si tot in acea perioada, cu putin timp mai inainte de a se hotari, din motive bine intemeiate, sa paraseasca tara, Penciulescu ar fi dorit sa monteze, tot cu mine, un “Richard al II-lea...”<<

Ovidiu Iuliu Moldovan

Sursa foto: http://www.georgeconstantin.ro
Sursa text: Silvia Kerim - "Amintirea ca un parfum..."


3 comments:

  1. Cum se face ca numele lui George Constantin nu apare in lista cu distributia? O simpla omisiune sau George Constantin a jucat atat de magistral incat e confundat de atunci cu insusi ...Regele Lear?

    ReplyDelete
  2. Am mai gasit o inadvertenta. Eu am postat comentariul de mai sus la ora 18:01 si cateva minute si site-ul specifica ora 8:01 AM. Foarte ciudat!

    ReplyDelete