Picture Background

Sunday, March 13, 2016

JANA SERBANESCU

Jana Serbanescu

Se naste la 12 februarie 1920, la Tg-Jiu, într-o familie de intelectuali de origine macedoneana.
Debutul în teatru, dupa propriile marturisiri, are loc înca din perioada studiilor liceale, sub îndrumarea unor ilustrii profesori de la Liceele ,,Tudor Vladimirescu” si ,,Ecaterina Teodoroiu”: Olga Pârvulescu, Grullmeier, Stelian Sterescu.
În 1939 se înscrie la Conservatorul bucurestean, unde urmeaza cursuri de opera la clasa maestrului Romulus Vrabiescu, partea teoretica fiind predatade Ion Chirescu.
Debuteaza la Opera Româna în ,,Aida” de Verdi, studenta fiind. Dupa moartea sotului, pe front,
renunta la Conservator si se întoarce la Tg-Jiu, unde, completându-si studiile pedagogice, activeaza în sistemul educational, în special la Clubul Elevilor din oras.
Din 1953 si pâna la pensionare, s-a consacrat regiei de spectacole la Clubul Întreprinderii de Confectii, Sindicatul Învatamântului, Casa oraseneasca/municipala de cultura etc. A pus în scena spectacole de teatru, teatru de papusi, balet, estrada - pentru care a scris texte si muzica. Au ramas memorabile montari precum: “Dragoste si numai dragoste” (1956, cu Elena Tantu, Nicolita Luca, Nicolata Popa, Loreta Jerdea, Leontina Ivascu, D. Pascu, Costel Ciort, C. Gavanescu, C. Dragomir) “Conform cu originalul”, “Cântec si umor la televizor”, “O melodie pentru fiecare”, “Fantezie în trei stele”, “Surprize pe discuri” - unele în colaborare cu Stelian Sterescu si Ligia Tilici, “Magura Traznea”, “Sotul pacalit” de Moliere (cu Elena Tantu, Nicolita Luca, Nicolae Staicu, I. Popescu, Jean Voiculescu, Valeriu Mis, Alexandru Iancu), “Trei crai de la rasarit” de B. P. Hasdeu (1957, cu Marin Marinescu, Aurora Patrascoiu, Constantin Luca), “O convorbire telefonica misterioasa” de Virgil Stoenescu…
A scris piese de teatru, dintre care se disting “Catalina” - drama în trei tablouri (un omagiu adus
Ecaterinei Teodoroiu), pe care a ai regizat-o si care a fost publicata în “Gorjul literar”, vol. IV, 1975 – si “Cererea”, pusa în scena în 1985 de Ligia Tilici.
În 1959 înfiinteaza trupa de Teatru de papusi de la Întreprinderea de Confectii din Tg-Jiu, care, la Concursul bienal ,,I. L. Caragiale” din 1962, a obtinut medalia de aur cu piesa “Vitrina cu caricaturi” de Alexandru Andy si Mircea Crisan.
În “Lungul drum al amintirilor” (Ion Soldea, “Gorjul cultural”, Ed. Maiastra, Tg-Jiu, 2012, pg. 495), medicul Grigore Lupescu face un memorabil portret celei care a fost Jana Serbanescu: “Doamna Jana poseda toate calitatile de exceptie ale unui artist complet: o frumusete clasica, olimpiana, o voce ampla si armonioasa, care ar fi stârnit invidia oricarei cântarete de opera, o prezenta scenica de o prestanta si expresivitate desavârsite, calitati care faceau dintr-însa o artista la care înzestrarea naturala se contopea cu profesionalismul tinutei si interpretarii actoricesti. Orice spectacol, supervizat macar de doamna Jana, purta pecetea unei realizari artistice de calitate. Alaturi de Stelian Sterescu, Ligia Tilici si Titu Radoi, Jana Serbanescu îsi are un loc binemeritat în cartea de onoare a teatrului gorjean.”


Sursa:
Ion Cepoi 
"Teatrul Dramatic "Elvira Godeanu" 
si miracolul de la Targu-Jiu"
via www.cimec.ro

No comments: