Wednesday, April 20, 2016
Maria Dana Lovinescu
Ziarist, traducator literar (3 sept. 1933-17 nov. 2012)
• S-a nascut la Piatra Neamt, Maria Dana Crivetz, unic copil al magistratului Mircea Crivetz, mostenitor al unei familii boieresti din Moldova. Si-a dorit sa studieze arhitectura si, la terminarea liceului, a dat examen la Institutul de arhitectura din Bucuresti, obtinind nota zece atit la desen cit si la matematica. A cazut insa din cauza originii sociale “nesanatoase”. Era inceputul anilor cincizeci. Justitia poetica a facut ca, saizeci de ani mai tirziu, nepoata care ii poarta numele, Dana Maria Beligan, sa devina arhitect, in Australia.
• Cunoscatoare a patru limbi straine, Maria Dana Crivetz a urmat cursurile Facultatii de filologie a Universitatii din Bucuresti, unde s-a bucurat de indrumarea unor profesori precum George Calinescu, Tudor Vianu, Ana Cartianu, Leon Levitchi; si de colegi precum Nicolae Labis, Fanus Neagu, Nicolae Velea. S-a specializat in limba si literatura engleza.
• In 1952 s-a casatorit cu Radu Beligan, tatal unicei lor fiice,
• A lucrat la redactia Radio international, fiind colega si buna prietena cu Catinca Ralea si scriind, in acelasi timp, cronici de teatru aparute in mari cotidiene si reviste, cu precadere in Revista Teatrul, unde a si lucrat ca redactor in perioada 1964-1968. A publicat numeroase reportaje si interviuri cu scriitori, regizori, actori de talie internationala, precum: Graham Greene, Arthur Miller, Edward Albee, Peter Brook, Ian Kott, Paul Scofield, Jean Vilar, etc.
• In 1966 a devenit membru al Uniunii scriitorilor si membru al Asociatiei ziaristilor din Romania.
In 1965 s-a despartit de Radu Beligan – cu care a ramas insa prietena tot restul vietii, si cu care imparte doua nepoate – si s-a casatorit cu dramaturgul Horia Lovinescu.
• Pe linga activitatea de redactor si de critic literar, a tradus din limbile engleza si franceza numeroase volume de teatru si de beletristica, printre care: Beckett, de Jean Anouilh; Radacini, de Arnold Wesker; Un strugure in soare, de Lorraine Hansbury; Semnul din fereastra lui Sidney Brustein; de Lorraine Hansbury; Adio Charlie, de George Axelrod; si: Eu, robotul, de Isaac Asimov (Editura Tineretului); Intoarcerea bastinasului, de Thomas Hardy (Editura Univers); Memento mori, de Muriel Spark (Editura Univers); Adam Bede, de George Eliot (Editura Univers); Visul lui Bruno, de Iris Murdoch (Editura Univers); Camino Real de Tennessee Williams, (Editura Univers); Jelania greierilor captivi, de Brian Glanville (Editura Univers).
• In perioada 1968-1971 a lucrat ca redactor principal la revista Magazin Istoric alaturi de Cristian Popisteanu si de Nicolae Minei. Intre 1971-1981, a fost consilier cultural al Bibliotecii americane din Bucuresti, organizind nenumarate expozitii, spectacole, festivale de film si alte evenimente culturale.
• In noiembrie 1982, la indemnul sotului ei si al familiei, a parasit Romania ceausista, impreuna cu Anamaria. Dupa sapte luni petrecute in lagarul de refugiati de la Gottingen, in Germania, mama si fiica au emigrat la Melbourne, in Australia.
Imediat dupa sosirea pe noul continent si pina la virsta pensionarii, Maria Dana Lovinescu a lucrat pentru Departamentul australian al imigratiei, indrumind sute de nou veniti din Romania si din alte tari. A lucrat, de asemenea, ca interpret si traducator pentru guvernul australian, iar in 1989, in timpul vizitei lui Nicolae Ceausescu in Australia, a fost interpreta Primului Ministru Bob Hawke, in ciuda opozitiei vehemente a delegatiei romane. A tradus din limba engleza toate cartile fiicei sale, Anamaria, aparute la editurile Limes, Curtea Veche, Polirom, Litera.
• A fost un foarte indragit membru al comunitatii romane din Australia, comunitate pe care a iubit-o si a reprezentat-o cu gratie si eleganta. Printre multiplele sale activitati comunitare se numara organizarea, in iunie 2012, la Melbourne, a expozitiei de arta populara romaneasca Dressing Up for The Feast of Life (“Sarbatoarea vietii”) , in colaborare cu Ambasada Romana din Canberra.
• Cei care au cunoscut-o spun ca era o femeie foarte inteligenta, “nepermis” de frumoasa, cu un ascutit simt al umorului, de o discreta generozitate si incontestabila delicatete. Dar mai cu seama o mare doamna, un adevarat aristocrat.
• Aflind despre trecerea ei, Radu Beligan a declarat: “In urma cu sase decenii am cunoscut cea mai frumoasa fata din lume de care m-am indragostit iremediabil si care mi-a daruit un copil minunat si cei mai frumosi ani din viata mea. N-am crezut niciodata ca, dintre noi, ea va pleca prima spre Olimp si asta, in saizeci de ani, e singura tristete pe care mi-a pricinuit-o. Astazi, noi am pierdut un inger, Cerul a cistigat altul, dar sint sigur ca de acolo de sus, Danuta ne va veghea cu bunatatea si intelepciunea pe care ni le-a daruit cit a fost printre noi”.
Sursa:
http://melidonium.com/…/maria-dana-lovinescu-ziarist-tradu…/
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments: