Picture Background

Monday, September 7, 2015

Hoinareli printr-un suflet de artist

Florin "cel mare" si mamica sa adorata, Vera

Va spun adevarat: o mare placere a mea este sa stau la soare, pe plaja Medi­te­ra­nei din Tara Sfanta, sa inot, sa ma bucur de ma­re... De altfel, va martu­risesc ca una din marile mele dorinte a fost sa-mi pot trimite parintii la Mor­mantul Sfant. Am din acea calatorie a lor o amintire amu­zanta si foarte draga mie, cand mama a intrat, im­preuna cu tatal meu, in­tr-un magazin unde se vindeau stofe de tot felul. Dorind sa-mi ia un material de ca­masa, vanzatorul a intrebat-o pe mama cat sa-i taie, la care ea a raspuns ca nu stie, ca baiatul ei e foarte mare. "Ei, cat poate sa fie de mare?! Ca doar n-o fi cat Flo­rin Piersic!”, a zis omul. "Pai, eu sunt mama lui Flo­rin Pier­sic”... "Rachela, vino repede, e mama lui Flo­rin aici! Doamna, ne-a facut baiatul asta si sa radem, si sa plangem...! Va dau cate ma­teriale vreti!”.
(...)

- Dar ce valori culti­vati, ma­estre? De unde obtineti echilibrul vietii de zi cu zi? Mizati pe fa­milie, pe copii, pe prie­teni...? Sunteti un om cre­dincios?

- Am fost si eu de cateva ori la DNA, pentru a raspunde la aceste intre­bari. Vorbesc despre Dra­gos­tea Nesfarsita pentru Arta, caci aces­ta este DNA-ul unde ma duc eu sa raspund la intrebari ca­re contin raspunsul in sine. Cariera unui artist depin­de, in procente diferite, de pasiune, talent, pre­gatire, sa­natate, si de acel altce­va, care inseamna san­sa, norocul, re­cu­noasterea, momentul... Nu exis­ta o reteta anume sau un ma­nual prin care sa ti se ofere ajutor in rea­li­zarea ta ca artist si ca om. Fiecare isi scrie aceasta "carte” pen­tru sine si lasa loc liber pentru completarile ivite din cauza pasiunii, a talentului, a pregatirii si - repet - a norocului. Apoi... ori­­ce calator, mai ales artist fiind, dupa drumuri lungi, se intoarce intotdeauna acasa, la familie. Bi­neinteles, daca acolo il asteapta ci­neva care stie sa asculte. Si tot acolo, zic eu, se gasesc si amin­tirile! Iar viitorul... si el locuieste in aceeasi casa. Fie­care clipa in­seamna mai putina energie in baterii si un rid in plus. E cat se poate de clar, de nor­mal, ca pentru fiecare vine ziua in care il pui la zid pe fa­bricantul de oglinzi sau preferi sa iesi la plimbare nu­mai seara sau chiar noaptea (era si o piesa: "Noaptea e un sfetnic bun”...). Ceea ce este important e ca atunci, la sosirea acelei clipe, langa tine sa paseasca o femeie pe care sa-ti fie drag sa o tii de mana... Apoi... Ce sa va spun? Baietii mei, Flo­rin jr. si Daniel, sunt motivele mele de mandrie, alaturi stan­du-le cei trei dragalasi ne­poti ai mei! In ceea ce pri­veste prietenii... nu pot sa ma plang! Am langa mine vreo cativa, care seamana si uneori chiar se confunda cu vorbele celui care mi-a mar­cat poezia sufletului, prietenul unic, "printul” Nichita Sta­nescu, care spunea: "Un prieten adevarat e mai pretios ca un inger”... Credinta? Credinta, intr-un fel foarte intim, ca si iu­birea, este in fiecare din noi. Nu-mi place sa ma dedau la excese publice pe tema asta. Am acolo, in suflet, o manastire slujita de un ca­lu­gar, care-mi sea­mana si, foarte des, ma opresc si stau de vorba cu mine insumi, cu glas tare, ca sa fiu auzit de Dumnezeu, caruia insa nu mai indraznesc sa-i cer nimic, pentru ca am primit deja din belsug. Vedeti, le­gatura mea cu Ce­rul este veche, de cand exista neamul piersicanilor. Mama mea, fiica preotului Pascanu, din Valea Mol­dovei, intr-o duminica, dupa slujba, a plecat singura pe ulita satului. Avea cinci anisori. Luase de aca­sa o batistuta in care avea un botulet de mamaliga. Bunicul meu a intrebat: "Unde e Veruta?”. I s-a ras­puns: "A luat-o-ncolo, Parinte”. Atunci el a fugit, a ajuns-o din urma si a intrebat-o: "Unde te duci, fetita tatii?”. La care mama mea a raspuns: "La Ieru­salim!”. Acum intelegeti de ce mi-am dorit asa de tare sa-i trimit pe ea si pe tata la Locurile Sfinte?...


Sursa: http://www.formula-as.ro/
Tot articolul AICI


No comments: