Picture Background

Wednesday, April 13, 2016

Victor Rebengiuc nu poate fi inlocuit


Cand l-am cunoscut, Victor era foarte tanar, de-abia intrase la Institutul de Teatru. La randul meu, eram foarte tanara. Eram colega cu Vlad Mugur, eu - asistenta la clasa domnului Baltateanu, el - la clasa doamnei Buzescu. Asta a durat vreo doi ani, trei ani, dupa care ne-am hotarat sa schimbam clasele inre noi. Am devenit asistenta doamnei Buzescu tocmai in anul in care Victor a reusit la admitere. In ambele clase, la Baltateanu si la Buzescu, intrase atunci acea promotie minunata, careia acum i se spune "promotia de aur", din care au facut parte George Constantin, Gheorghe Cozorici, Silvia Popovici, Draga Olteanu, Victor Rebengiuc, Victorita Dobre, Eugen Todoran, Mircea Albulescu, Sanda Toma. A fost, intr-adevar, o promotie de aur. Toti studentii erau remarcabili. Ca o ciudatenie, nu toti au fost considerati ca atare de la bun inceput. Mi-aduc aminte ca Victor Rebengiuc si Sanda Toma erau foarte timizi si retinuti. Victor, un pusti timorat de ceea ce i se intampla, voia teribil sa fie actor, dar nu stia cum sa faca asta pentru ca nu intelegea prea bine ce este teatrul. Il priveam cu umor si cu ingaduinta pe acest tanar care

 

infrunta usor comic dificultatile inerente ale inceputului. Simteam in acelasi timp ca in el zace ceva de foarte buna calitate. Dupa primul semestru, care era eliminatoriu, doamna Buzescu nu era convinsa de calitatile actoricesti ale lui Victor si nici de cele ale Sandei Toma. Nu erau singurii care urmau sa plece din Institut in urma examenelor eliminatorii, dar am tinut o pledoarie intreaga doamnei Buzescu, rugand-o ca ei sa fie lasati sa ramana. Aura Buzescu a tinut foarte mult la Victor, i-a urmarit cu atentie evolutia dupa terminarea facultatii. Totdeauna vorbea de el, ii recunostea valoarea, stia foarte bine ce joaca, ce a repetat, in ce film a aparut. Doamna Buzescu nu facea demonstratii de afectiune, dar cred ca la Victor a tinut din toata inima.

Mi-aduc aminte de o intamplare foarte nostima cu Victor Rebengiuc, pe care mi-a povestit-o o prietena de-a mea, Rodica Aznavorian Gheorghiu. Atunci aram colege si, odata, aveam nevoie la clasa de un text dintr-o carte pe care o avea ea. L-am trimis pe Victor sa mi-o aduca. Dragut si timid, el a batut la usa, dar nu a indraznit sa intre. Rodica a intrebat: "Cine-i acolo?", la care Victor a raspuns: "Baiatul de la doamna Sorana!" Cand Rodica a deschis usa, Victor statea modest acolo si ii zambea copilareste. Replica si atitudinea lui au emotionat-o profund, iar "baiatul de la doamna Sorana" i-a devenit foarte drag. Acel Victor al inceputului, putin speriat, putin uimit, putin naiv, s-a transformat rapid intr-un interpret de forta, pastrandu-si sensibilitatea si transparenta sentimentelor. Incet, incet, naivitatea si prospetimea lui, de altfel incantatoare, au lasat loc unei maturizari artistice.

Dupa terminarea facultatii, tinerii au plecat cu Vlad Mugur la Craiova. Acolo a avut loc un experiment foarte interesant. Victor s-a casatorit cu Anca Veresti la un moment dat. El era pusti, Anca era si ea pustoaica, intre ei era un fel de joaca nascuta din nebunia tineretii. Erau frumosi, placuti si zglobii. Casatoria lor a fost insa nereusita.

Cuplul Victor Rebengiuc - Mariana Mihut este unul solid si autentic. De obicei, marii actori nu se inteleg, exista o rivalitate inerenta si se ajunge usor la despartiri. Nu a fost cazul lor. Au jucat impreuna, insa niciodata nu si-au facut umbra unul altuia, desi sunt amandoi exceptionali ca actori. De cate ori i-am vazut pe scena, separat sau impreuna, mi-au dat senzatia unui cuplu extraordinar de armonios. Au ceva generos, un tip de comunicare care m-a impresionat intotdeauna.

Victor Rebengiuc este un actor complex, care urmareste tinte foarte inalte si se misca pe un teritoriu vast. In tot ceea ce joaca - comedie, tragedie si drama - are un umor numai al lui. M-a frapat ca atunci cand ataca partituri extrem de grele, de aride si de dure el isi pastra intotdeauna simtul umorului, o anumita gratie si un fel de a seduce. Cand te uiti la Victor Rebengiuc, n-ai spune ca este un seducator. Insa el are aceasta capacitate de a seduce publicul, partenerul sau partenera de pe scena. Poate fi absolut incantator. In "Padurea spanzuratilor", Victor Rebengiuc isi "creste" si isi transforma enorm personajul sau. Cine era Apostol Bologa la inceput? Un tanar entuziast, plin de incredere, convins ca ceea ce stie el este adevarul absolut, ca este un reprezentant al justitiei perfecte. De la acel tanar plin de viata, increzator, usor infumurat, elegant, impetuos si atat de categoric in pareri si hotarari, ce drum lung parcurge pana la final... Cat este de tulburatoare una din scenele lui cu Ana Szeles inainte de a porni pe drumul spre spanzuratoare! Cu cata intelegere, simtire, duiosie este perceputa si de el, si de partenera, si de noi aceasta scena din final! La fel, in Moromete, alt personaj total, realizeaza o schimbare de 180 de grade, cum se intampla si cand il joaca pe Tipatescu. Rebengiuc este mereu surprinzator. Ai senzatia ca nu exista roluri imposibile pentru el. Poate fi si Moromete, poate fi si Tipatescu, poate fi orice vrea el sa fie. Totusi nu este un actor cu care sa lucrezi usor, nu accepta orice. Este un actor cu o modernitate permanenta de expresie, un profesionist care se bazeaza pe propria lui capacitate de a intelege arta teatrului si arta actorului, dar si pe o foarte solida cunoastere a esentei acestora. Actorul este alergator de cursa lunga... Victor este, cu adevarat, un actor, un alergator de cursa lunga. Toata cariera lui dovedeste ca acesta cursa inca nu s-a sfarsit. Victor Rebengiuc este inca in drum spre varf. Profesiunea asta de actor, de fapt arta, in general, nu are un varf absolut. Nu exista decat artisti foarte buni. Cu siguranta, Victor Rebengiu este unul dintre ei. Un timbru special, un sunet special, o frazare speciala, o anumita ritmare a frazelor care vine din interior, un fel de a ciocani fraza, nu in sensul dur, metalic si casant al expresiei. Toate acestea tin de personalitatea lui, de constructia lui psihica, fizica, mentala, afectiva, de felul in care intelege propria lui menire si profesiune. Nu am simtit vreodata la el o rutina in interpretare. Intotdeauna, el ramane surprinzator. Victor Rebengiuc nu poate fi inlocuit.

Sorana Coroama-Stanca, regizor


Sursa:
Simona Chitan - Mihaela Michailov
"Victor Rebengiuc Omul Si Actorul"


No comments: